Ciutat

La Crida posa la lupa en la qualitat de l’aire i la mobilitat de la ciutat

Ponents a la Taula Rodona organitzada pel grup municipal, la Crida

Uns 350 sabadellencs moren cada any per la qualitat de l’aire de la ciutat, segons ha exposat el grup municipal, La Crida. Aquest partit polític ha organitzat una taula rodona emmarcada en la campanya Triem la Vida, a la Plaça Sant Roc, aquest vespre. El grup municipal ha reivindicat tres eixos fonamentals del seu programa: la sanitat pública, la renda bàsica universal i un espai net, sense contaminació. Els ponents han accentuat aquest darrer, posant damunt la taula les problemàtiques que genera una mala qualitat de l’aire: des de temes de salut fins a la manca de biodiversitat i fauna a la ciutat; la qual ha decrescut de forma exponencial els darrers anys.

Així doncs, han fet referència a la necessitat urgent de substituir el vehicle propi, per alternatives no contaminants, com pot ser anar a peu o amb bicicleta. Més enllà de la contaminació de l’aire, el doctor d’antropologia social i membre de l’Observatori Antropològic del Conflicte Urbà (OACU), José Mansilla, aprofundeix en el disseny de ciutat, que va totalment lligat en termes de contaminació. En aquest sentit, reivindica que a la ciutat existeix una manca palpable d’espais públics, com poden ser bancs, parcs, espais verds o carrers de vianants.

D’altra banda, la vocal del Bicicleta Club de Catalunya (BACC), Dani Marinova, ha fet referència a la problemàtica respecte la qualitat de l’aire a la ciutat “no compleix les normatives europees de qualitat i sanitat mínimes”. Ho reforça amb les següents dades: Les zones de més contaminació de diòxid de carboni són: el Vallès, Madrid, Barcelona i el Baix Llobregat. Així mateix, lamenta que “en la ciutat  la contaminació produeix més morts que accidents de trànsit, així doncs, la qualitat de l’aire provoca de mitjana uns 350 morts a la ciutat”.

Seguidament, el membre de l’ADENC, Gerard Codina, reforça la idea: “la ciutat és de color gris”, lamenta. Així doncs, ho explica en el fet que la biodiversitat de la ciutat s’estigui extingint: “únicament queda fauna en la perifèria”, manifesta.

ELS CAMINS ESCOLARS, UN TEMA RECURRENT

Canviar la imatge dels entorns escolars i aconseguir una pacificació dels carrers és un tema central per a La Crida i, alhora, un tema molt relacionat amb la mobilitat de la ciutat i la qualitat de l’aire. Així doncs, la regidora, Anna Lara, remarca la necessitat de realitzar camins escolars de vianants i renovar els entorns, perquè “els infants se sentin més segurs”. Així mateix, el grup municipal vol dedicar esforços en aconseguir una xarxa en la ciutat, perquè els camins estiguin connectats. “No valen 45 camins aïllats, cal traslladar-ho en tota la ciutat”, manifesta. Demana que el govern faci un pas més enllà i que es fixi objectius a curt termini. Lara conclou que únicament d’aquesta forma, les famílies podran palpar uns canvis reals.

Comentaris
To Top