Ciutat

GRÀFICS | El cost del lloguer a Sabadell, estable amb la crisi Covid

Llogar un pis a Sabadell val el mateix avui que abans de la crisi del coronavirus. Els preus s’han mantingut estables: 9,90 euros per metre quadrat, el mateix import que es pagava ara fa dos anys, segons les darreres dades del portal immobiliari Idealista –maig del 2021–. La nova normativa de la Generalitat ha desincentivat el mercat del lloguer, segons apunta el sector immobiliari. “Es posa a la venda el que hi havia de lloguer. La mesura castiga els petits propietaris, que necessiten els ingressos, no els grans tenidors”, exposa Josep Marín, gerent d’Exes Sabadell Centre, que planteja una regulació específica i un parc d’habitatges públic ampli per controlar els preus.

La capital vallesana és una de les ciutats catalanes amb els preus més assequibles: llogar a Barcelona és un 46% més car. I passa tres quarts del mateix a ciutats metropolitanes com l’Hospitalet de Llobregat (+26%) i Sant Cugat del Vallès (+35%). El mercat sabadellenc s’ha mantingut pràcticament en les mateixes xifres des del 2018, mentre que a Barcelona els preus han oscil·lat un 20%. “No era necessari aplicar un topall a Sabadell. No hi havia bombolla del lloguer”, insisteix un agent immobiliari.

On destinaré més per al lloguer?

Les diferències en els preus de l’habitatge s’amplien a mesura que ens apropem a la capital catalana. Així, un pis de 80 metres quadrats a Sabadell surt a 792 euros al mes, mentre que a Barcelona el preu escala fins als 1.160 euros. Les zones més assequibles de la capital (Nou Barris, Sant Andreu) tenen un preu mitjà similar a l’indret més car de Sabadell (l’Eixample): 11 euros el metre quadrat.

El lloguer també es pot comparar amb altres factors, com la renda disponible dels veïns. Segons els càlculs del D.S., una família de Sabadell que viu de lloguer gasta –de mitjana– un 28% dels seus ingressos per a un habitatge [gràfic superior]. La pressió econòmica és superior a les ciutats metropolitanes –Barcelona, Santa Coloma (35% de la renda destinada al lloguer) i l’Hospitalet (39%). A Terrassa representa el 27% dels ingressos.

Comentaris
To Top