DSFamília i nens

L’època perfecta per a les llengües

Aprofitar els mesos d’estiu  per fer coses que el dia a dia no permet és habitual. Els infants disposen d’un temps extra que, a més d’aprofitar per jugar i veure’s amb els amics, pot permetre que millorin en algunes de les habilitats que els han de servir en el futur. Entre les més habituals es troba l’aprenentatge d’idiomes estrangers com l’anglès, el francès o l’alemany.

Per als experts i docents, l’estiu és una època perfecta per millorar en l’aprenentatge de les llengües, i pot significar “una ocasió per apostar a mitjà o llarg termini per l’educació dels nostres fills i donar-los eines que puguin aprofitar al llarg de tota la vida”, suggereix Alexandre Forlini, professor de francès a Idiomes Sabadell. Segons explica, el fet d’haver acabat les classes facilita que els nens i nenes no hagin de dividir-se entre tants estudis i, per tant, es pot aprofitar més el temps a través de cursos intensius, donant així “una empenta al nivell de la llengua que estiguin estudiant”. “Si es tracta d’infants que ja han fet idiomes més enllà de l’escola i volen avançar més ràpid, l’estiu és una molt bona ocasió”, emfatitza. D’altra banda, Forlini explica que en el cas que encara no hagin començat a estudiar un idioma pel seu compte, “és un bon moment perquè el nen es vagi familiaritzant amb l’idioma abans de començar de ple”. 

Més enllà de la capacitat de dominar una nova llengua, per al docent d’Idiomes Sabadell l’aprenentatge d’idiomes és fonamental per al futur de l’infant, i diu que “com més idiomes dominin més fàcil els serà el món acadèmic o laboral”, i per tant és una “aposta per a tota la vida”. Afegeix que l’estiu és també bona època per posar en pràctica allò que s’ha après, ja que si viatgen a altres països durant les vacances poden veure els resultats del que han après. “Això dona molta motivació al nen o nena, perquè veu que el que ha après funciona”, diu.

Aprendre a un altre ritme

Però sens dubte, per a Forlini el millor d’estudiar a l’estiu és el ritme: “Les classes durant les vacances d’estiu són diferents, tenen un ritme més lent  i els horaris són més bons”, defensa. D’altra banda, cal no oblidar que, com que tenen més temps lliure, “els infants venen més contents i relaxats”. Això, sumat al fet que estant fora del curs, permet “unes dinàmiques més lúdiques”, i afavoreix que el nen o nena s’ho passi millor. Això és ideal perquè l’alumne adquireixi el que aprèn amb més facilitat i entomi les classes amb més ganes.

Aprendre idiomes, font de salut mental:

Que l’exercici mental és bo per tenir ments més ràpides, àgils i, en general, capaces, és de sobra conegut. Potser no ho és tant com un dels exercicis que més ajuden la formació i manteniment del nostre cervell, l’aprenentatge d’idiomes. Diversos estudis independents, entre ells un desenvolupat per  l’Escola de Psicologia de la Universitat de Kent, conclouen que aprendre idiomes ajuda la capacitat cognitiva del cervell i a millorar el raonament en general a qualsevol edat, però especialment en les etapes de formació dels infants. El treball que implica estudiar idiomes fa augmentar el volum de connexions neuronals dedicades al llenguatge i l’aprenentatge de nous processos. Això ajudaria a la llarga a prevenir malalties com l’Alzheimer.

Catalans i bascos, els més àgils

Aquest principi explicaria que, segons altres estudis, els bilingües, com catalans i bascos, siguin més àgils en l’aprenentatge i llenguatge que els monolingües.

Comentaris
To Top