Ciutat

Nani Valero: “El Govern de Sabadell té un estil propi del PP”

Nani Valero, portaveu de la Crida, acompanyada dels regidors Anna Lara i Lluís Perarnau / VICTÒRIA ROVIRA

“Estem cansades que ens diguin que anem a la contra. Sempre fem propostes constructives”. La portaveu de la Crida, Nani Valero, reivindica el paper actiu de la seva formació ara que es compleixen dos anys de govern Farrés. Ve acompanyada dels regidors de la formació alternativa, Anna LaraLluís Perarnau. A la Crida no hi ha lideratges –diuen– però sí un projecte de ciutat definit.

Estem a l’equador del mandat. La relació és millor o pitjor avui que el 2019?

S’ha produït un canvi substancial en la forma de relacionar-se amb nosaltres: abans hi havia una relació fluida, però darrerament no ens arriba la informació. El Govern no s’ha reunit mai amb la Crida, ha desistit de dialogar amb tots els grups municipals quan nosaltres som els primers a fer propostes.

No pensa el mateix el Govern, que els veu a la contra.

Això és un mantra. El Govern té tics propis del Partit Popular (PP) i es pensa que repetint una mentida mil vegades esdevé veritat. Nosaltres votem a favor de tot el que siguin polítiques d’esquerres, però hi ha iniciatives del PSC que no podem acceptar.

Els socialistes no fan polítiques d’esquerres?

Creiem que no. Tenen un discurs públic progressista i feminista als mitjans, però la realitat és una altra. Com deia abans, tenen un estil propi del PP. Ho hem vist en la cessió dels impostos a la Diputació… no és una decisió progressista ni democràtica.

Per què s’oposen a la cessió d’aquesta competència municipal?

El Govern no ho ha justificat prou i veiem que hi ha un interès més enllà: tots sabem qui gestiona la Diputació i les afinitats que hi ha. La decisió suposa perdre capacitat de fiscalització i control, de gestió dels diners, atenció a la ciutadania, estabilitat laboral de la plantilla i s’escapa l’oportunitat de modernitzar l’administració… no poden recaptar 120 milions d’euros d’impostos i demanen 570 milions de fons a la UE? Si són incompetents, ho són per a tot.

Nani Valero, portaveu de la Crida / VICTÒRIA ROVIRA

Tornant al Govern, com és el tracte amb Podem?

Hi tenim més afinitat, però el tarannà autoritari està present en tot el Govern. Fa dos anys que esperem que ens doni una resposta sobre el futur alberg de joventut.

Van proposar una majoria alternativa. Quins passos han fet? Matas (Junts) vol entrar al Govern PSC-Podem i Morell (Podem) no es veu pactant amb vostès.

No ho desencallarem en una sola reunió, una alternativa és possible i n’hem de poder parlar. La Crida no es menja els nens abans d’anar a dormir, som constructius.

“La Crida no es menja els nens abans d’anar a dormir. Som constructius”

La Crida tenia un model molt definit de participació. L’executiu actual està elaborant una proposta alternativa.

No tenen cap rumb polític i estan pervertint la participació. Imposen. Des del 2019 ens han repetit que preparaven una “cosa molt xula”. Aquesta setmana ens la van presentar i resulta que és SBD On, una iniciativa per fer arribar la cultura als barris amb una dotació de 96.000 euros. No se sap ni com es participarà ni com es donaran les subvencions. El nostre model, Construint Ciutat, posava un milió d’euros a disposició de la ciutadania i a hores d’ara alguns dels projectes que van guanyar, com les places del Treball i de la Concòrdia, tenen dotació però no s’han fet.

Ara que fa referència a l’espai públic, li he de preguntar pels fons europeus Next Generation. Què li sembla la proposta sabadellenca? Per què hauria apostat la Crida?

Se’m fa difícil valorar projectes que no ens han ni presentat. La majoria són projectes als quals se’ls ha tret la pols, que estan desactualitzats. Trobem a faltar una aposta més ambiciosa per al riu Ripoll i ens preocupen la falta de noves polítiques d’ocupació.


Els Mossos investiguen si hi va haver res il·legal en la compra de l’Artèxtil en el mandat anterior. Confia en la gestió de Serracant?

Quan parla del mandat anterior, de quin parla? D’un mandat del PSC? Han demanat informació relativa a l’Ajuntament entre 2012 i 2019 i nosaltres vam governar a partir del 2015. El procés de requalificació de la zona afecta l’executiu del PSC [2011-2015]. Que curiós que quan es filtra als mitjans només es parla de nosaltres.

Parlem del 2023. Amb quina fórmula es volen presentar? Podria ser una candidatura àmplia, amb altres partits com ERC?

Encara queda molt! Abans haurem de fer una assemblea! [riu]. Estem oberts a parlar amb tothom, però cada partit té les seves idiosincràsies. No estem en el punt de plantejar una candidatura amb ERC.

Ara que arribem als dos anys de mandat, quins objectius es marquen fins a arribar a les eleccions?

En primer lloc, volem construir una alternativa d’esquerres, que sigui la mirada allunyada dels electoralismes. També haurem de fiscalitzar molt un govern opac, que no acaba de prendre decisions ajustades a la llei. I seguirem fent propostes relatives a l’espai públic, teixint Sabadell. Al costat de les lluites populars. A per totes.

“El Govern no s’ha reunit mai amb nosaltres. Ha desistit de dialogar amb tots els grups”

Què li sembla que el Govern vulgui treure l’assentament als horts de Cifuentes?

Portaran les excavadores i ja està? No hi ha una alternativa. A Torre-romeu, per exemple, hi ha una zona tancada sense un ús. Allà hi ha tota una sèrie d’irregularitats urbanístiques que ja vam començar a obrir expedients el 2017. I s’ha acabat consolidant com un nucli de barraquisme i d’horts il·legals. Hi ha una gran part de responsabilitat de l’Ajuntament i de Vimusa. Han de donar exemple.

S’ha de fer fora els usuaris d’unes hortes ocupades i no quan algú entra en un habitatge que no és seu?

No estem parlant dels mateixos drets. Una cosa són les persones que no tenen dret on viure i una altra unes hortes.

Els tres membres de la Crida afirmen que el Govern no s’ha reunit mai amb ells / VICTÒRIA ROVIRA

Alguna bona proposta del Govern? Diuen que s’aprofiten dels seus projectes i al mateix temps parlen d’inacció.

De collita pròpia, el Govern no ha fet res de bo. Ara bé, estem molt contents que s’hagi posat la primera pedra als habitatges de la carretera de Barcelona i de Francesc Layret, que ho vam preveure nosaltres. Hi ha d’altres coses, com el futur passeig de Can Feu i el Mercat de Campoamor, en què no s’ha complert amb el calendari. S’han dedicat a fer PowerPoint i fer-se fotos. La majoria de les coses que presenten són per interès electoralista. Hi ha molt fum, com el pavelló dels Merinals, que l’han presentat, però no han començat les obres. En les formes tampoc encerten: volen apagar la veu del poble amb subterfugis, com quan impedeixen que els plens siguin presencials. Estem molt enfadades.

El passeig sorgit del soterrament de Can Feu, un projecte seu, segueix aturat.

Veiem una mica de manca de transparència perquè se’ls hi va dir als veïns que esperessin als pressupostos, i després no hi va haver res. Els veïns tenen motius per estar molt enfadats i sentir-se enganyats. Cada tràmit ha estat una odissea per a ells.

Comentaris
To Top