Ciutat

La pandèmia puja als carrers, però no al Taulí

La mitjana d’edat dels sabadellencs que agafen la Covid-19 ha baixat de 40,9 a 26,2 anys

La mitjana d’edat dels sabadellencs que agafen la Covid-19 ha baixat de 40,9 a 26,2 anys / LLUÍS FRANCO
[Aleix Pujadas / Marta Ordóñez]

La situació de la pandèmia del coronavirus ha fet un impactant gir de guió en les últimes dues setmanes i s’han disparat tots els indicadors, segons les dades del Departament de Salut disponibles fins a l’1 de juliol. Sabadell es troba ara en un moment que presenta dues cares molt diferenciades d’una mateixa moneda, amb un dels pitjors registres pel que fa a contagis però, alhora, les defuncions són les mínimes.

La setmana del 25 de juny a l’1 de juliol hi va haver nou vegades més de contagis que la setmana anterior, del 18 al 24 de juny. Es va passar de 63 a 589 positius en set dies (+834,9%). La mitjana d’edat dels positius és de 26,2 anys, mentre que la setmana anterior era de 40,9 anys, la qual cosa confirma la tendència que els contagis se centren en la població juvenil.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va mostrar aquest dilluns la seva preocupació per la situació epidemiològica de la ciutat, que creu que “ens obliga a extremar la prudència”. Farrés va descartar prendre mesures ara per ara, perquè assegura que es tracta de competències de la Generalitat i de l’Estat, però va avançar que donarà suport a les que es prenguin. L’investigador Daniel López Codina (Biocomsc – UPC) insisteix que”l’onada actual l’hem de frenar amb un comportament intel·ligent de la població evitant situacions de risc”. El Departament de Salut valora a aquestes hores si pren mesures per contenir la pandèmia.

Les vacunes paren el cop

De moment, aquesta cinquena onada de la Covid-19 l’estan parant dues coses. La majoria de nous contagiats o contactes estrets són persones joves que acudeixen als CAPs, els quals ara es troben de nou al límit perquè combinen la detecció i el seguiment dels contagis amb l’activitat ordinària.

I, alhora, el fet que la meitat dels sabadellencs (49,9%), inclosos els més grans i vulnerables, ja estiguin immunitzats després d’haver rebut les dues dosis de la vacuna –o una de Janssen– fa que la malaltia no provoqui una allau de casos greus que necessitin ingressar a l’hospital, a diferència del que va passar en les primeres onades. En una setmana i mitja, però, els pacients ingressats al Taulí s’han doblat: ara n’hi ha 30: 24 a planta i 6 a l’UCI, quan dijous 1 de juliol eren 16 persones en total.

Baixa la mortalitat

Si bé els contagis s’han disparat, també es pot observar que el 2 de juliol hi va haver 17 positius menys que el dia anterior, de manera que caldrà veure si la tendència va a la baixa en els pròxims dies.

D’altra banda, encara que els contagis s’hagin disparat, també és una realitat que en les últimes dues setmanes només han mort dos sabadellencs víctimes d’aquesta malaltia, tenint en compte que des de l’inici de la pandèmia fins ara s’han produït 561 defuncions per aquesta causa.

El risc de rebrot, pels núvols

Superades quatre onades, el passat 15 de juny el risc de rebrot va tocar fons, a 37,1 punts. Aleshores, el risc era baix, fita que no s’assolia des de l’abril del 2020 gràcies al confinament estricte. Però des de mitjans del mes passat, el risc de rebrot ha agafat força i del 23 de juny a l’1 de juliol va passar de 73,8 punts a 1.167, un increment del 1.481%. La celebració de Sant Joan, el relaxament de les restriccions i de l’ús de la mascareta, així com la reobertura de l’oci nocturn són els principals factors que haurien causat aquest increment, segons els experts. El risc de rebrot s’ha disparat a Sabadell, però també al Vallès Occidental (1.066) i a Catalunya (978).

13 de cada 100, positius

També permet valorar el creixement de la pandèmia, el percentatge de positivitat de les proves diagnòstiques, que a Sabadell se situa al 12,8%, més del doble del 5% a partir del qual l’Organització Mundial de la Salut (OMS) creu que la pandèmia està descontrolada i, per tant, no s’hauria de superar. No s’arribava a una xifra així des del 10 de gener (14,98), després de Nadal i Reis. A Catalunya aquesta dada encara és una mica més alta, del 14,09%.

Una persona en contagia quatre

La taxa de reproducció de la malaltia, l’Rt, que mesura els contagis que pot causar una persona positiva, és de 3,90, quan la setmana anterior era d’1,27 i fa dues, d’1,01. A dia 1 de juny, una persona infectada en contagiava pràcticament a quatre.

ELS  TESTIMONIS

………………………………………………Tatiana Ruiz, 25 anys………………………………………………………..

M’he contagiat prenent una copa”

No s’explica com s’ha pogut contagiar: “No em vaig apropar a ningú”, diu la Tatiana. Ella i una amiga van anar fa dos dissabtes a prendre una copa i trencar amb la rutina, i poc després ambdues van començar a patir tots els símptomes. El cas de la Tatiana no és lleu: ha hagut d’anar a urgències perquè, com que és asmàtica, li costava respirar. Tampoc té gust ni olfacte i va perdre la veu uns dies. Per sort, els seus pares estan vacunats i no presenten símptomes, ni han agafat el virus. Com que tenen les dues dosis, poden fer vida normal. Però, per a ella, els dies són “massa llargs”.

……………………………………………….Sergi Ortega, 33 anys……………………………………………….

“La part més dura és no poder abraçar el meu fill”

Ni viure durant deu dies tancat a una habitació, ni el mal de cap, ni la sensació de refredat. La part més dura per al Sergi és no poder abraçar el seu fill petit: “L’he de veure per la finestra quan surten a passejar el gos”. Els primers dies de confinament, de fons, sentia com el seu fill el reclamava i ell no podia explicar-li què estava passant: “Va ser horrible”, diu. Es va contagiar a la feina, però, per sort, pot matar el temps teletreballant: “El mes de juliol és una temporada de molta feina a les assessories, no volia deixar la meva companya de departament a l’estacada”, explica.

………………………………………………………..Marta Adell, 29 anys……………………………………………………….

“És dur, sobretot per al meu fill Aday”

La Marta i l’Aday, mare i fill, estan confinats a casa per ser contacte estret amb el seu pare, que ha estat positiu. El test ràpid no ha portat males notícies: sembla que no estan contagiats. Tot i això, han de complir amb el confinament domiciliari perquè no estan vacunats: “És dur estar a casa, sobretot per al meu fill, que és petit i no entén per què no pot veure el seu pare”, explica la Marta. La família ha estat sempre molt cautelosa amb les mesures per evitar el contagi, i la Marta demana que la gent jove vagi amb una cura especial: “Això encara no ha acabat”.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….Emma Porras, 18 

“Tot va sortir negatiu, però ara tinc el virus”

Emma Porras és una estudiant que va anar a Menorca de viatge de final de curs i fa una setmana va decidir fer-se dues proves: un test d’antígens i una PCR. Malgrat que tot va sortir negatiu, es va confinar per precaució. Els símptomes van aparèixer més tard i, efectivament, la PCR va sortir positiva. Avui és el tercer dia que està oficialment confinada a casa. Ha perdut el gust i l’olfacte i té els símptomes d’un constipat. El seu quadre no és greu, però considera que cal respectar les mesures: “Sí, m’ho he passat molt bé, però ara he d’estar confinada deu dies”.

Comentaris
To Top