Ciutat

Fins a 4 mesos de llista d’espera per a l’examen de conduir a Sabadell

Las autoescuelas se movilizan con una marcha lenta por Sabadell
Les autoescoles no poden accelerar el procés, que depèn de la Direcció General de Trànsit / Cedida

Les autoescoles de Sabadell tenen, des de fa anys, una llarga llista d’espera perquè els i les alumnes puguin examinar-se dels diferents permisos de conduir. Aquesta retenció en les examinacions va tocar màxims històrics el mes de novembre de l’any passat, quan hi havia –només a Sabadell– 6.502 persones pendents de treure’s el carnet de conduir.

Aquests retards es produeixen des de fa entre 7 i 8 anys, tal com apunta Marc Nadal, gerent de l’Autoescola l’Asfalt. Nadal afirma que el principal motiu d’aquests retards és la falta de personal a la Direcció General de Tràfic (DGT): “El problema és la falta d’efectius d’examinadors”. D’aquesta manera, no creu que la pandèmia hagi afectat aquests retards: “Com a molt pot haver afectat en el sentit que en l’últim any hi ha hagut moltes baixes laborals per part dels examinadors”. Tot i que reconeix que s’ha incrementat la periodicitat dels exàmens amb un nou sistema i una programació més fixa, atribueix aquesta fita a les autoescoles: “Les autoescoles pràcticament vam haver d’obligar la DGT a fer aquest canvi”.

El Joan, administratiu a l’Autoescuela Survial, afirma que en els últims dos anys els retards sempre han estat presents i ho atribueix a un doble problema: “La pandèmia ho ha endarrerit, però per part de la DGT falta de tot, sobretot examinadors”. Anant més enllà, culpa aquest ens públic dels problemes per examinar-se que tant autoescoles com alumnes pateixen des de fa anys: “Hem de conscienciar la població que les autoescoles no tenim el problema. Nosaltres volem que els alumnes tinguin el carnet com més aviat millor. Però no podem perquè depenem d’una administració pública –la DGT– que ens té contra les cordes”. Com a dada exemplificadora, explica que ara mateix hi ha entre 3 i 4 mesos de llista d’espera per presentar-se a l’examen de conduir a Sabadell, ja que és la DGT qui marca el nombre de places en cada convocatòria.

Més examinadors, amb comptagotes

El passat 28 de juny es van incorporar 35 examinadors interins en 27 prefectures provincials de trànsit –entre elles, la de Sabadell–, tal com va anunciar la DGT que faria per afrontar la demanda d’exàmens durant els mesos d’estiu. Aquests 35 examinadors se sumen als 39 que ja ho van fer a principis del mes de juny. Aquestes incorporacions, segons indica la DGT, es completaran amb 60 interins més, que s’incorporaran el pròxim 2 d’agost.

Segons dades de la mateixa DGT, l’estiu passat es van fer 177.184 exàmens pràctics, 50.000 més que el 2019.

En els últims 5 anys, la plantilla d’examinadors de la DGT ha passat dels 733 que tenia el 2015 a 804 el 2020. A falta d’una dada oficial, a aquests 805 examinadors que hi havia el 2020 se’ls ha de sumar les últimes incorporacions del mes de juny i les que es faran, previsiblement, a principis del mes d’agost.

Comentaris
To Top