Ciutat

Faran 19 pisos en un solar de Gràcia buit des de fa una dècada

El barri de Gràcia guanyarà 19 pisos de protecció oficial a finals del 2023, quan la cooperativa Fem Ciutat preveu entregar els habitatges que construirà a la plaça dels Jocs Florals. Els farà en un solar  de gairebé 470 metres quadrats que va adquirir fa tres anys a la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària, la Sareb, on fins al 2006 hi havia un immoble que es va enderrocar i des del 2007 està buit. L’espai, per tant, fa 13 anys i mig que està en desús segons les dades de l’Institut Cartogràfic de Catalunya. La intenció és començar les obres a finals d’aquest any si la llicència arriba a temps.

El solar on s’aixecarà la promoció d’habitatges / LLUÍS FRANCO

El gerent de Fem Ciutat, Xavi Prat, destaca que el fet que els pisos els construeixi una cooperativa redueix el cost i el risc que assumeix el comprador. “No busquem el benefici sinó el producte”, subratlla Prat, i afegeix que els domicilis tindran acabats “més que dignes”, amb parquet, per exemple. El 2004 Fem Ciutat ja va entregar dues promocions d’aquestes característiques a Can Llong, amb 212 habitatges en total.

Més barat i menys impostos

Un dels aspectes més atractius  i diferenciadors d’una promoció així és que el preu de l’habitatge és més barat, “fins a un 20% més econòmic perquè no hi ha el marge del promotor”, apunta Xavi Prat.

I aquest format, d’habitatge cooperatiu i de protecció oficial, permet estalviar impostos, ja que no s’han de pagar els actes jurídics documentats. Segons el gerent de Fem Ciutat, en aquests pisos la despesa en impostos serà d’uns 1.800 euros, mentre que en una promoció privada assegura que poden augmentar fins a 7.000 euros. A part, la cooperativa té un fons de reserva que li permet iniciar les promocions sense que els compradors hagin d’avançar els diners. “Som garantistes”, diu Xavi Prat.

Tots els domicilis, menys un, tindran tres habitacions, dos banys i un petit balcó. La seva superfície serà d’entre 75 i 85 metres quadrats i costen entre 191.000 i 207.000 euros sense IVA.

Elecció per sorteig

El format cooperatiu també marca unes regles del joc particulars en què es busca la igualtat d’oportunitats, que tothom tingui la mateixa informació i la màxima transparència. Tothom qui volia un d’aquests 19 pisos s’havia d’inscriure en un registre de la cooperativa. Després, fa unes setmanes es va fer un sorteig per determinar l’ordre en què totes les persones inscrites podrien anar a escollir l’habitatge que volguessin. Un cop fet això, el passat 23 de juny va acabar el període d’adjudicació –ja hi ha deu pisos assignats– i des d’aleshores si algú en vol un dels que encara queden el pot comprar directament. Un cop l’habitatge estigui comprat per primer cop, els propietaris el podran vendre.

Comentaris
To Top