Oci i cultura

I ara, ‘les quatre estacions’ de Vila Arrufat

Estat final de les pintures restaurades de l’absis / VICTÒRIA ROVIRA

El santuari no té aturall. Si durant el passat Aplec de la Salut ja van estrenar la restauració de les pintures de l’absis, ara es marquen com a objectiu de futur la rehabilitació dels llenços laterals. “Quan ens recuperem d’aquesta darrera aventura, ens posarem amb els murals laterals”, explica Josep Fort, president del patronat del Santuari de la Salut. Es tracta de l’altre tresor que el pintor sabadellenc Antoni Vila Arrufat va deixar com a llegat dins del santuari.

Uns murals de grans dimensions, a cadascun dels dos laterals, que representen Les quatre estacions: una ambientada en l’Edat Mitjana, una altra en la Revolució Industrial, en el segle XX i, finalment, en la postguerra. A més, hi destil·la cert toc obrerista, a part que els escenaris són sabadellencs (i fins i tot es pot reconèixer alguna cara coneguda). “Els llenços estan bruts, però no deteriorats. Així que no necessita una actuació urgent”, explica Fort.

Però ara per ara estan gaudint de l’incontestable èxit de la restauració de l’absis. “S’han complert els terminis establerts i el resultat de l’equip liderat per Aleix Barberà és extraordinari”, defensa Fort. “A més, les microaportacions de ciutadans i botigues ha estat molt important, amb prop de 150 col·laboracions”, revela Fort. Les administracions també han estat a l’altura del que esperaven. “L’Ajuntament de Sabadell finalment ha pogut destinar-hi una partida”, diu Fort, tot agraint l’esforç  municipal.

De fet, el patronat ja prepara per a mitjans d’octubre un acte d’agraïment tant a administracions, particulars i mitjans de comunicació, per la seva ajuda en la restauració. En total, el pressupost ha rondat els 100.000 euros, incloent-hi la nova il·luminació i la neteja de les columnes (la pedra es veia negra, en comparació amb les pintures restaurades). “Ara esperem poder ajudar en la Capital Cultural 2024 i rebre visites de les escoles”, vaticina Josep Fort.

Comentaris
To Top