Ciutat

Els busos recuperen el 84% dels usuaris previs a la Covid

Una moto passejant per un carrer de Sabadell entre dos autobusos
Els autobusos urbans van caure fins a un 90% en nombre d’usuaris l’abril del 2019 / lluís franco

Els autobusos urbans de Sabadell pràcticament han recuperat xifres pre-Covid. Ja transporten el 84% dels usuaris de l’any 2019. Aquest mes de juny, Transports Urbans de Sabadell (TUS) ha registrat 955.861 viatges. Es tracta de la xifra més alta des del març del 2020, quan es va declarar l’inici de l’estat d’alarma.

Aquest juny s’ha validat un 81% més de viatges respecte al mateix mes de l’any passat –el mes que dequeia el primer estat d’alarma i es recuperava certa normalitat– i un 16,4% menys que el 2019.

“La millora de la situació sanitària ha tingut un impacte directe sobre la utilització del servei urbà de bus”, explica Xavier Cañadas, gerent de TUS. La recuperació del sector va iniciar-se el passat mes de març, quan es registra el primer increment des de l’esclat de la pandèmia. Però la xifra de viatgers va caure a partir del 14 de març del 2020.

De fet, si les dades del març del 2021 es comparen amb les del març del 2019, el nombre de viatgers ha estat un 26% inferior. Tanmateix, va marcar el punt d’inflexió en la recuperació d’usuaris: des d’aleshores, els autobusos han crescut en nombre d’usuaris cada mes.

La previsió de la cooperativa era començar l’any amb una utilització del 60% respecte al 2019 i tancar-ho al 80% –la tendència que està duent l’ATM–, però la recuperació al servei de TUS està un 10% per sobre de la recuperació global de l’ATM: “Tot i les dificultats, estem satisfets amb els resultats dels primers sis mesos”, diu Cañadas.

Recuperació progressiva

Les perspectives per al tancament d’enguany són més optimistes respecte a les dades de l’any passat. El 2020, només es van fer 6 de cada 10 viatges que es feien en autobús el 2019.

La pandèmia va frenar en sec el creixement anual que estava experimentant el transport públic a la nostra ciutat –el mes de febrer es registrava un increment del 10%– i van reduir les validacions en un 39% en el global de l’any, una xifra lleugerament inferior a la mitjana dels municipis de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), que van patir una caiguda mitjana del 41%.

Els mesos més durs per al transport públic van ser abril, amb només 131.147 viatges (el que suposava que just un de cada deu usuaris agafaven l’autobús), així com al maig, amb només dos de cada deu validacions del 2019. Malgrat que les perspectives són optimistes per a enguany, l’empitjorament sobtat de la situació sanitària “fa ser prudents”, diu el gerent de TUS.

Les seves previsions són tancar l’any al 85-90% dels usuaris que viatjaven en autobús el 2019 i un tancament anual entre el 75-80%.

Comentaris
To Top