Ciutat

La Fiscalia exigeix el compliment de les penes de presó de Manuel Bustos

Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell i expresident de la FMC, davant els Jutjats de Sabadell el 28 d'abril de 2017.

L’entrada a presó de Manuel Bustos torna a ser el centre d’atenció. La seva llibertat penja d’un fil. La Fiscalia Anticorrupció sol·licita el compliment de les penes de forma íntegra de l’exalcalde socialista en la sentència de les multes, la peça número 30. En total són tres anys de presó i la inhabilitació de qualsevol càrrec públic. Anticorrupció deixa constància quela situació mèdica i les circumstàncies personals al·legades per Bustos són insuficients per no entrar a presó. La condemna és fruit de la retirada de dues multes als seus familiars. En total són dues penes d’un any un i mig (una per multa). 

La condemna està ratificada pel Tribunal Suprem (TS), i com en la majoria de casos, imposada per l’Audiència Provincial de Barcelona. Tot i això, hi ha molts factors que influeixen en la decisió final. A hores d’ara no se sap si Bustos haurà d’ingressar a la presó,  ja que l’última paraula la té la sala. L’Audiència ha de tenir en compte la posició de diferents acusacions. En primer lloc, Fiscalia Anticorrupció, qui ha deixat palesa la necessitat que Bustos entri a presó, i anul·la les al·legacions de l’acusat. D’altra banda, l’acusació particular, en aquest cas l’Ajuntament, qui encara no s’ha pronunciat sobre la decisió: en el seu moment, no va haver consens entre els grups municipals per definir una posició conjunta respecte a l’entrada de presó de l’exalcalde. Finalment, ha de tenir en compte l’opinió de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. L’entitat, en qualitat d’acusació popular, va exigir l’entrada immediata a presó quan van sortir la resolució del Tribunal Suprem, a mitjans del març d’aquest any.

El principal implicat de la peça número 30 és Manuel Bustos, tot i que també s’ha vist involucrat Josep Miquel Duran, intendent de la Policia Municipal en aquell moment. Ell va ser  l’intermediari perquè Bustos pogués anul·lar les multes. Encara que el Tribunal Suprem l’hagi condemnat a 15 mesos de presó, l’Audiència Provincial considera que Duran no ha d’entrar a presó, a canvi de la realització d’un curs d’ètica i moral en l’exercici de la funció pública durant dos anys, segons un comunicat de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. 

ALTRES CONDEMNES 

Paral·lelament, Bustos ha estat condemnat a 16 mesos de presó per tràfic d’influències en el judici de la peça 5 del Mercuri, coneguda com la peça de Montcada i condemnat a títol lucratiu en la peça 25bis. En aquesta última,  Anticorrupció va arribar a un acord amb Paco Fernández, exgerent dels consorcis comarcals. La correspondència  li va permetre no entrar a presó, tot i està condemnat a tres anys per malversació de fons públics. L’exalcalde apareix en aquesta sentència, ja que se’l considera beneficiari a títol lucratiu, però no va haver d’entrar a presó, a canvi de la devolució dels fons dels quals es va beneficiar.

Així doncs, Fernández va retornar els gairebé 33.000 euros que va desviar de fons públics entre els anys 2011 i 2012, i Manuel Bustos va recompensar les despeses pagades pel Consorci de Residus en un congrés federal del PSOE a Andalusia el gener de 2012, 326,59 euros que també va recompensar.

PENDENT DE 3 JUDICIS

L’exalcalde està pendent de judici en altres peces del cas Mercuri: en la 33, per un possible delicte d’omissió del deure de perseguir delictes; en la peça 31, per possibles tràfics d’influències i finalment, en la número 28, també coneguda com la peça d’SMATSA pels possibles delictes de tràfic d’influències, prevaricació i frau electoral. 

EL LABERINT JUDICIAL

Nou anys després de l’explosió del Cas Mercuri a la ciutat de Sabadell, s’han desglossat més de 38 peces que van conformar la macrocausa. El balanç és d’una cinquantena d’investigats, però moltes peces han quedat judicialment estancades. 

Únicament la macrocausa té cinc peces que han tancat la seva fase d’instrucció i que, per tant, estan ja a l’espera de data del judici: la 6, per presumptes abocaments de terres i runes el 2011 a la finca de Can Xupa; la peça 18 per presumpte tràfic d’influències, per legalitzar unes obres sense llicència ; la número 21 per la falsificació documental, tràfic d’influències i prevaricació per rebaixar l’import de l’IAE a l’empresa concessionària de vehicles Sitjas Motor SL; i, finalment la 33, presumpte delicte d’omissió del deure de perseguir delictes.

El Suprem confirma la pena de presó de l’exalcalde Manuel Bustos per la retirada de multes

Comentaris
To Top