ESPORTS

“La salut mental és clau per arribar a l’elit”

Mati Ortiz, en dues imatges d’arxiu / ll. franco

La pressió per haver de guanyar, pair una derrota o saber conviure amb el focus mediàtic les 24 hores del dia són alguns factors que els esportistes d’elit han de saber trampejar al llarg de la seva vida esportiva. Però, a vegades, no es pot suportar, o simplement, no s’està disposat a pagar aquest preu, com el cas de la gimnasta Simone Biles o la tennista Naomi Osaka, icones mundials que recentment han hagut de fer una aturada per centrar-se en la seva salut mental.

Coincidint amb la setmana del dia Mundial de la Salut Mental, parlem amb la waterpolista del CN Sabadell Mati Ortiz, qui des dels dos vessants –imparteix classes de psicologia a l’escola Santa Clara– explica la importància de la salut mental a l’esport.

Per què dir “haig d’anar al psicòleg” és símptoma que alguna cosa no funciona? La psicologia sempre ha estat estigmatitzada i haig de reconèixer que jo, quan vaig entrar al CAR de Sant Cugat i et feien anar al psicòleg, sempre em preguntava: per què hi haig d’anar si jo no tinc res? Però després t’adones que aquí rau la diferència entre un esportista qualsevol i un de l’elit. No tothom està preparat per aguantar molta pressió, guanyar o perdre, i la psicologia marca la diferència.

I amb talent i treball no n’hi ha prou per estar entre els millors? Tu pots ser un esportista que tinguis talent i que el treballis, però n’hi ha que si no el treballen, segurament hi arribaran, però no coneixeran el seu sostre. Una persona que cuida factors com el treball diari, el sacrifici i l’aspecte mental està més a prop d’arribar més lluny en l’àmbit esportiu.

Quin rol juga l’escola Santa Clara, amb futurs esportistes d’alt nivell? Darrerament s’està explotant el tema de la psicologia. És una escola d’esportistes que entrenen com a tal i han de compaginar moltes coses, com l’escola, l’esport i la teva vida fora d’aquests dos àmbits. L’acompanyament que es fa és clau perquè pot evitar arribar al problema i ajuda els alumnes a tenir una figura enfocada a la psicologia.

Recentment s’han conegut diversos casos mediàtics relacionats amb la salut mental. Des de la societat en general, a vegades, pot costar d’entendre que hom abandoni una competició. Quan entres a l’esport d’elit saps on et poses i sempre pots deixar-ho. També és veritat, però, que aquests casos han ajudat a posar sobre la taula conductes o actituds que no tens per què aguantar-les encara que estiguis sota el paraigua d’un esportista d’elit.

Al llarg de la teva vida esportiva, has tingut moments de debilitat mental? N’hi ha uns quants, però un que recordo perfectament va ser quan disputava la Copa d’Europa –Eger 12/13–, que aleshores va morir el meu avi. En aquests moments, per difícil que sigui, cal buscar la part bona que et doni un extra de motivació.

Comentaris
To Top