Ciutat

L’Ajuntament de Sabadell destinarà 260.000 euros a rehabilitar dues xemeneies històriques

L’Ajuntament de Sabadell començarà obres a les xemeneies industrials de la Granja del Pas i de Cal Marcet, per reparar-ne les esquerdes, reconstruir-ne els trams malmesos, reforçar-ne la base, posar-hi parallamps, rehabilitar-ne les escales i pintar-les, entre altres actuacions de manteniment. El pressupost total del projecte, aprovat per la Junta de Govern Local, és de 261.000 euros –més de 130.000 euros per xemeneia–. Es tracta d’una inversió extraordinària al marge de les tasques de manteniment, per garantir l’estructura de les dues construccions.

Fàbrica Marcet

Tant la de la Granja del Pas com la de Cal Marcet són construccions dels anys quaranta que ronden els 30 metres d’alçada. Representen dues de les 45 xemeneies industrials que, actualment, es mantenen dempeus a Sabadell. N’hi ha a recintes fabrils encara existents –en marxa, tancats o en ruïnes–, enmig de l’espai públic, en equipaments municipals o a l’interior d’illes construïdes.

La xemeneia de Cal Marcet

L’antiga fàbrica de Cal Marcet, situada entre els carrers de Pau Claris, Jacint Verdaguer, del Riu-sec i de Permanyer, és avui dia un equipament esportiu i oficines municipals. Obra de l’enginyer Antoni Forrellat, es va erigir l’any 1942. L’alçada de la xemeneia és de 30,12 metres.

La xemeneia de la Granja del Pas

La xemeneia de la Granja del Pas té una alçada de 27,75 metres i és l’única de bòbila que es conserva a Sabadell. Es troba al Parc Central del Vallès, entre el camí antic de Terrassa i el carrer de Leonardo da Vinci, a Campoamor. Va ser construïda entre 1945 i 1949, però no se’n coneix l’autor.

Xemeneia històrica de la Granja del Pas / D.S.

La família Baranera van ser els primers propietaris i masovers de la Granja del Pas. Explotaven la bòbila que proveïa material per a la construcció de les primeres promocions de pisos del sector sud de Sabadell.

Comentaris
To Top