Ciutat

La inserció laboral de les persones vulnerables es reprèn a Sabadell

Les entitats del tercer sector assenyalen la recuperació de la contractació de persones vulnerables després que el 2020 retrocedís un 23%

Un treballador de Valero / D.S.

La contractació de persones amb diversitat funcional o socialment vulnerables remunta després del sotrac de la Covid-19. Les entitats del tercer sector de Sabadell amb servei d’inserció laboral (11 a Sabadell) han notat un repunt en la formalització de nous contractes laborals, que es van estancar el 2020.

La pandèmia va impactar sobre l’ocupació i contractació dels usuaris d’aquestes entitats. Segons dades de la plataforma Vàlua, la inserció laboral el 2020 va retrocedir un 23%, amb 487 contractes laborals de persones amb dificultats per accedir al món laboral, davant de les 628 persones inserides durant 2019.

“Ara la situació s’ha revertit. Es torna a la normalitat prepandèmica”, explica Pere Costa, director del servei d’inserció Taina de la Fundació Privada Atendis. Si bé la taxa d’inserció de l’entitat frega el 85%, l’any passat va retrocedir lleugerament. A hores d’ara, el servei Taina atèn més d’una vintena d’usuaris. Hi coincideix Rosa Solà, responsable d’inserció laboral d’Andi Down Sabadell. “Les relacions laborals estan remuntant, especialment els convenis de pràctiques”. En el cas d’aquesta entitat, atèn 47 usuaris demandants d’ocupació. La meitat (24 persones) està treballant, 14 usuaris estan fent pràctiques i la resta estan en procès de formació laboral. “Si bé cada any s’assoleix un 90% d’inserció, el 2020 vam tancar per sota de les previsions”, destaca Solà.

El cas és diferent a Cipo, que dona feina a pràcticament una vuitantena de persones al seu propi Centre Especial de Treball (CET). Així, els usuaris no depenen de la contractació al mercat laboral ordinari. En aquest sentit, el director de Cipo, Xavier Martínez, explica que la previsió de la fundació és crèixer en contractacions i serveis el proper 2022. “Permetria contractar fins a deu persones més, amb una estabilitat durant tota la seva vida laboral”, diu.

Les entitats coincideixen en que les empreses estan ara més sensibilitzades envers aquestes persones, però creuen que falta camí a recórrer: “Cal conscienciar de forma contínua”, apunta Rosa Solà. 

Comentaris
To Top