Publicitat
Ciutat

Sabadell mira Covadonga

Imagini’s que pot anar caminant des de l’inici de la carretera de Castellar fins a la Bassa de Sant Oleguer per un gran corredor verd, sense baixar al riu Ripoll i resseguint la vora de la ciutat creuant diferents barris.

És una idea amb què treballa l’Ajuntament de Sabadell des de fa molts anys, crear el balcó del Ripoll per potenciar la relació entre la ciutat i el riu i reactivar el barri de Covadonga, i que ara continua endavant. Això permetria guanyar zones verdes, habitatge protegit i millorar les condicions per generar més oportunitats econòmiques per a aquest barri que alhora repercuteixin a tota la ciutat. No hi ha ningú que no compari el projecte i el que pot significar per a la ciutat amb el que van suposar per Barcelona els Jocs Olímpics del 1992.

L'Artèxtil acollirà l'Escola d'Infermeria de la UAB / VICTÒRIA ROVIRA

L’Artèxtil acollirà l’Escola d’Infermeria de la UAB / VICTÒRIA ROVIRA

Després de l’Eix Macià, a hores d’ara es podria parlar de la segona gran transformació urbanística que afronta Sabadell, amb la Gran Via com a element destacat en aquest cas perquè es vol reduir el seu volum de trànsit i donar més espai als vianants.

Però encarar un projecte així demana temps, la intervenció de diferents actors tant particulars com administracions i, sobretot, molts documents. En definitiva, es tracta de guanyar 4.933 metres quadrats de zones verdes i equipaments enderrocant cases, fàbriques o solars, part de propietat municipal i d’altres de privada, que es consideren incompatibles amb el nou planejament urbanístic. Fonts municipals reconeixen que si el balcó del Ripoll no ha acabat d’arrencar des que es va començar a plantejar el 1943, és perquè “els mecanismes d’expropiació no han funcionat, als propietaris se’ls pagava molt menys que el preu de mercat”.

Ara estem en aquest punt, i el passat dia 2 de novembre el ple va aprovar la Modificació del Pla General d’Ordenació Municipal de Sabadell (PGMOS) que canvia diferents aspectes urbanístics de Covadonga per poder començar la transformació. La regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina, assegura que aquesta actuació “servirà per reestructurar el barri, fer que tingui més sentit i espais que no tenia. Ens lliga molt bé l’Artèxtil amb Infermeria i la idea de transformar el Ripoll”. I Molina subratlla que “al final serà un barri que guanyarà molt”.

Un pla general, tres àmbits

Per poder-ho aconseguir després d’aquesta modificació general ara s’han de treballar els tres àmbits d’actuació que ja s’han definit, començant al barri de Covadonga. De nord a sud són: l’entorn de la Torre Turull (davant la baixada de la Cobertera); l’illa dels carrers de Bilbao, Ripoll, la Gran Via i el carrer de Covadonga, així com diverses finques entre el talús del Ripoll i els carrers de Bonavista, Ripoll i Metge Mir. Finalment, hi ha l’àrea que comprèn els terrenys a nord i sud de l’entorn del campus de la UAB.

Des del Govern no es posen terminis per concretar aquestes actuacions donada la seva complexitat. Però sí que esperen tenir definits els aspectes tècnics referents al segon i al tercer àmbit a finals de l’any que ve. En altres paraules, això deixaria la zona urbanísticament a punt per iniciar els projectes que es determinin.

Només la modificació del Pla General ha trigat dos anys i mig a fer-se. Lluny queda el primer pas que va aprovar l’anterior govern quadripartit el març del 2019. Per això, veus com les de la secretària general del Gremi de Fabricants, Núria Aymerich, reclamen passar “a la realitat, al màxim d’acció, agafar embranzida per fer una transformació efectiva”. Per la seva part, el president de la Xarxa Onion, Arnau Bonada, apunta que tot i que la proposta “és encoratjadora”, explica que “ens fan patir més els terminis d’execució. Sempre patim que amb la burocràcia se’ns passi l’arròs, i com abans ens hi posem, abans ho tindrem”, conclou.

Les actuacions

Pacificar la Gran Via

És l’artèria principal del trànsit sabadellenc i l’objectiu del projecte és pacificar-la. Es volen mantenir els dos carrils de circulació existents perquè “el nivell actual de trànsit no permet la seva reducció”, però sí que es preveu eliminar els aparcaments i aprofitar l’espai per fer-hi un carril multiús en sentit sud i un carril bici en sentit nord. Alhora, es guanyaria arbrat.

Es busca reduir la contaminació atmosfèrica, lumínica i acústica que provoca l’actual afluència de trànsit.

Ascensor a la plaça de Sant Salvador

Tant l’Ajuntament de Sabadell com altres entitats locals coincideixen que falten elements per connectar la ciutat a banda i banda del riu Ripoll.

Una de les propostes que genera més consens és la d’instal·lar un ascensor a la plaça de Sant Salva- dor que permeti pujar i baixar al riu de forma accessible. Alhora, això també donaria la possibilitat de no només connectar amb el Ripoll, sinó que seria una via més per anar o venir des de Torre-romeu i el sector est del municipi.

Creació de nous recorreguts

A part de l’ascensor de la plaça de Sant Salvador es volen obrir nous camins per facilitar aquesta connexió entre el riu i la ciutat i viceversa. En aquesta línia de crear nous recorreguts es planteja fer-ne des del campus de la UAB de Sabadell i el carrer del Metge Mir i la mateixa plaça de Sant Salvador. Nous camins que podrien ser més planers i accessibles per facilitar-hi el pas de més vianants, més que la popular baixada de la Cobertera, un símbol entre els esportistes locals pel seu fort pendent.

Trams de carrer en plataforma única

Per pacificar la zona de Covadonga es proposa urbanitzar en plataforma única els carrers del Ripoll i Bonavista entre Metge Mir i Covadonga, així com el carrer de Bilbao fins a la plaça de Sant Salvador. D’aquesta manera, amb la vorera i la calçada al mateix nivell, es busca reduir la velocitat dels vehicles i, alhora, donar més seguretat als vianants. Es vol donar la màxima continuïtat a l’hora de creuar la Gran Via i trencar amb la imatge de ‘barrera’ amb la qual fa anys que s’associa. I, així, incentivar que es faci més vida al barri, amb nous comerços, bars o restaurants.

Canvis de sentit al carrer de Covadonga

El principal canvi de sentit que es proposa és al carrer de Covadonga, ja que deixaria de ser de sentit únic per evitar que sigui una “autopista paral·lela” a la Gran Via, com defineixen algunes persones.

El carrer de Covadonga, ara tot en sentit sud / VICTÒRIA ROVIRA

El carrer de Covadonga, ara tot en sentit sud / VICTÒRIA ROVIRA

La intenció és que no s’hi pugui baixar venint pel carrer de les Tres Creus o pujant des de la carretera de Caldes. A hores d’ara, el consistori preveu que del carrer Romeu a la carretera sigui sentit de pujada, i de Romeu cap avall, de baixada. El mateix passaria entre Metge Mir i Ripoll, que canviaria de sentit sud a nord.

Habitatges de protecció oficial

La modificació del Pla general d’ordenació preveu que es puguin arribar a construir un total de 167 habitatges de protecció oficial (HPO). Amb els edificis existents o ja aprovats per construir, se’n preveuen 89, mentre que amb les possibilitats que sorgirien en els pròxims anys en podrien ser 78 més, 167 en total com a màxim. Això serà possible si s’aprofiten tots els espais disponibles amb els topalls d’edificació establerts per la normativa, que obliga que un 30% dels habitatges nous d’aquests àmbits siguin de tipus protegits.

Nova residència d’estudiants

Covadonga és un pol universitari de primer ordre, amb el Taulí, l’ESDi, la UAB i ara se sumarà l’Artèxtil. Més de 4.000 estudiants que constantment tenen relació amb un barri que pràcticament no té comerços. Davant el campus de la UAB el consistori creu que hi hauria l’oportunitat de construir una nova residència d’estudiants, que permetria ampliar les places actuals (88) que ofereixen les sis que hi ha actualment. D’aquesta manera, es facilitaria que hi hagués més vida pròpia a la zona, així com l’atracció de talent que vulgui anar a les universitats.

El campus de la UAB té terreny al davant i al costat per créixer, per exemple, amb una residència d'estudiants / VICTÒRIA ROVIRA

El campus de la UAB té terreny al davant i al costat per créixer, per exemple, amb una residència d’estudiants / VICTÒRIA ROVIRA

Publicitat
Comentaris
To Top