Diners

Reempresa salva i recondueix tres negocis a Sabadell l’any 2021

El centre Reempresa ha aconseguit la continuïtat de 123 empreses a Sabadell des del 2011, l’any de la seva creació / VÍCTOR CASTILLO

​​Reempresa ha evitat el tancament de tres negocis i ha salvat cinc llocs de feina a Sabadell l’any 2021. La iniciativa, fundada el 2011 per la patronal vallesana Cecot i Autoocupació, posa en contacte persones que volen vendre una empresa —que per motius diversos no poden garantir-ne la continuïtat— amb emprenedors disposats a agafar-ne el relleu.

Dit això, els tres negocis salvats són un forn de pa, un establiment de restauració i un taller mecànic. Els compradors ja van iniciar els tràmits per adquirir aquests negocis a finals del 2021 i es formalitzarà compravenda i inici d’activitat amb nova propietat el 2022.

Aquest mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses de Catalunya ha assolit 81 reempreses d’èxit a Sabadell en els darrers cinc anys (en són 123 des de la creació de Reempresa l’any 2011). Així mateix, aquests casos han generat una inversió induïda de més de 2,8 milions d’euros i han evitat la pèrdua de 222 llocs de feina a la ciutat.

El centre de Reempresa es troba integrat a l’Oficina d’Atenció a l’Empresa i l’Autònom de l’Ajuntament de Sabadell, ubicada al Vapor Llonch des de l’any 2012. El seu objectiu és, en definitiva, evitar el tancament d’empreses i donar noves oportunitats a persones emprenedores que prefereixen continuar un projecte ja encetat que funciona, evitant així el tancament de negocis econòmicament viables i la destrucció d’ocupació a la ciutat.

Sabadell continua sent la tercera ciutat de Catalunya on s’ha evitat el tancament de més negocis. El primer i segon lloc l’ocupen Barcelona i Terrassa, respectivament. De fet, l’Ajuntament de Sabadell va rebre el setembre del 2020 el tercer guardó dels Premis Reempresa en reconeixement de la tasca que es realitza des del punt d’atenció Reempresa de la ciutat.

“Bona oportunitat per la ciutat”

Segons la tinenta d’alcaldessa de l’Àmbit de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González, Reempresa suposa una “bona oportunitat” per a aquelles persones amb una idea de negoci perquè puguin fer-la realitat evitant el tancament de negocis en funcionament.

Pel que fa a Catalunya, Reempresa ha aconseguit la continuïtat de 3.000 petites i mitjanes empreses des de l’any 2011 i ha generat més de 138 milions d’inversió induïda. A banda, també ha salvat 8.200 llocs de feina.

D’altra banda, segons dades de Reempresa actualitzades el gener del 2021, el preu mitjà de la venda dels negocis és de 33.887 euros en empreses del sector comerç, 34.640 euros en negocis d’hostaleria, 49.000 euros en empreses de serveis, 109.300 euros en empreses del sector de la construcció i de les reformes, i 156.500 en empreses industrials, així com 69.000 en altres sectors.

Pel que fa al perfil de cedents d’empreses, solen ser sobretot persones de més de 60 anys (38%), la qual cosa indica que la jubilació és el principal motiu de venda de negocis. En canvi, les persones emprenedores acostumen a tenir entre 40 o 50 anys (35%).

Comentaris
To Top