Ciutat

La Candelera avisa: l’hivern és viu

Missa a l'església de Sant Vicenç, a la Creu Alta, en una imatge d'arxiu / LL.F.

Avui, 2 de febrer, és el dia de la Candelera. Una celebració religiosa que se celebra quaranta dies després de Nadal, i que serveix per commemorar l’arribada del nen Jesús al temple de Jerusalem. Segons la llei jueva, les mares s’havien d’esperar mes i escaig per purificar-se després del part, si no, no podien presentar el nadó davant les autoritats religioses. La celebració de la Candelera va ser introduïda a la litúrgia cristina pel papa Gelasi I l’any 496. A Catalunya, la diada es considera el dia per desmuntar el pessebre i, per tant, el moment en què es dona per tancat el cicle de Nadal.

Si la Candelera plora, l’hivern és mort: si la Candelera riu, l’hivern és viu

La Candelera és una celebració que s’escau enmig de l’estació hivernal: quaranta-quatre dies després del solstici d’hivern i cinquanta dies abans de l’equinocci de primavera. Un bon moment per pronosticar la meteorologia, especialment, per saber quan s’acabarà l’hivern. Així, segons una dita popular si la Candelera plora, l’hivern és fora; si la Candelera riu, l’hivern és viu. És a dir, que si no plou, l’ambient hivernal continuarà.

Paral·lelament a la tradició religiosa, aquest dijous també és el dia de la marmota. Segons la tradició que se segueix als Estats Units i al Canadà, si les marmotes veuen la seva pròpia ombra en funció del temps d’aquest dia, tornaran als seus caus i l’hivern durarà sis setmanes més. Contràriament, si no són capaces de veure una ombra a causa d’un temps enterbolit, això significa que la primavera arribarà abans del previst. Enguany, però, aquesta celebració dels nord-americans ve marcada per la mort del liró Milltown Mel, qui s’encarregava de predir la data final de l’hivern, fet que ha obligat a suspendre l’esdeveniment a Nova Jersey. Un dia de dol per als més supersticiosos.

Comentaris
To Top