NÚRIA AYMERICH

La transformació de l’Àrea Ripoll. Un projecte per als sabadellencs

[Per Núria Aymerich, secretaria general del Gremi de Fabricants]

La ciutat de Sabadell actual es pot explicar en bona part per l’existència de la indústria tèxtil que va tenir la seva màxima activitat a mitjans del segle XX. Poques són les famílies sabadellenques que no han tingut algun dels seus membres vinculats a aquest sector.  Una bona part de les fàbriques tèxtils llaneres, les del ram de l’aigua, estaven situades a la llera del riu Ripoll. Una part d’elles mantenen l’activitat, tot i que altres infraestructures estan en desús.

La indústria tèxtil segueix viva. S’ha transformat i és present a molts dels àmbits de la nostra vida com són l’esport, la sanitat, el transport, la moda, la llar o l’aeronàutica per anomenar-ne només alguns. Avui és una indústria en bona part digitalitzada, que ha incorporat cada vegada més el coneixement. La seva evolució l’ha portat a ser una indústria sostenible, neta  i respectuosa amb el medi ambient, amb una llarga trajectòria de reciclatge i impulsora de l’avui anomenada economia circular.

Des de fa molts anys, el Gremi de Fabricants ha estat vinculat a l’àrea Ripoll, per la seva relació directa amb les empreses tèxtils i també pel seu compromís amb el desenvolupament social, cultural i econòmic de Sabadell. La institució ha fet propostes al llarg dels anys i s’ha compromès per aconseguir la revitalització i la valorització, en tots els sentits, d’aquesta àrea així com d’altres indrets de la ciutat.

En temps on places i carrers de la ciutat estan més formades per ciment que per vegetació, la ciutat necessita disposar d’aquest espai com si es tractés d’una bala d’oxigen. Alhora és un espai que tots sentim com a propi i que en bona part identifica la nostra essència.

Hem considerat des del primer moment que l’àrea Ripoll té una gran riquesa i un valor important per als sabadellencs. La podem percebre com el nucli, el pulmó de la nostra ciutat. Una àrea a tocar de Barcelona, comunicada per la C-58 i l’AP7, un espai natural, en bona part salvatge i únic.

El valor patrimonial de l’àrea Ripoll el conformen les infraestructures que segueixen essent el testimoni de la història de la nostra ciutat, així com ho són les basses, els camins, l’horta, la geologia, el mateix riu, la fauna i la flora i en definitiva, el medi natural amb tots els seus elements.

Estem en un moment en què és possible concursar per disposar dels fons Next Generation europeus per fer projectes potents de transformació a les ciutats i a les empreses.  És un moment clau per fer realitat el que durant tants anys hem proposat, parlat, escrit, dibuixat i dialogat amb tots els governs de la ciutat al llarg de les darreres dècades.

Aquesta setmana vàrem conèixer de primera mà el projecte presentat a Europa. En ell es veu plasmat el treball fet amb forces definicions i que incorpora bona part de les propostes fetes per diverses entitats de la ciutat.

Queda feina per fer, sens dubte.  Aspectes per definir tant en el com,  com en el què. Feina que  haurem de seguir fent entre tots: govern, oposició, entitats i ciutadans.

És per això que la transformació de l’àrea Ripoll és patrimoni i responsabilitat de tots: dels qui treballen per la cura del medi natural, dels qui vetllen pel manteniment del patrimoni, dels qui demanen i demostren que la flexibilitat i obertura d’usos és imprescindible per posar-hi activitat, dels qui creuen que s’hi ha d’implantar nova indústria, neta i respectuosa amb el medi, elements que acullin el desenvolupament del coneixement, dels qui demanen més seguretat i més enllumenat, dels qui volen adequar-lo correctament per les activitats esportives i d’oci, dels qui defensen la millora i el respecte dels accessos i també dels qui creiem que tot això és el que ha de fer possible el rellançament de l’àrea Ripoll per viure-la i mostrar-la al món.

L’àrea Ripoll és l’àrea de tots els ciutadans de Sabadell i per tant és aquell espai on la política ha de mostrar la seva grandesa per arribar a acords i per fer possible que la seva transformació sigui una realitat amb l’arribada dels fons europeus. És moment de mirar en gran i de no tenir por que limiti el desenvolupament del projecte. Es pot fer del Ripoll una àrea de rellevància a Catalunya i s’ha de fer combinant amb respecte i equilibri tots els elements que en formen i n’han de formar part. Cap aspecte ha de deixar de ser considerat i, amb tots, el projecte només pot portar a l’èxit.

No ens podem enganyar. El projecte és enorme, complex i difícil, però som molts els que no defallim per fer realitat els projectes que milloren la vida dels sabadellencs. Avui tenim un projecte de ciutat redactat per l’actual equip de govern que ha vist la llum també perquè, des de fa molt temps, moltes persones, anònimes i públiques, membres d’entitats i partits i a títol individual hi han aportat la seva visió i la seva feina, perquè hi creien.

Estem en un moment clau i especialment positiu per seguir amb la transformació de l’àrea Ripoll. Integrem-la a la ciutat. Fem-ho possible. Anem tots a l’una. Els polítics,  les entitats i els ciutadans.

Si un dia vàrem ser capaços de veure com Barcelona va saber mirar al mar, aconseguirem entre tots que Sabadell visqui amb plenitud l’àrea Ripoll. Expliquem-la al món. Fem-ne una marca d’identitat. Cuidem-la. Recuperem-la, actualitzada. Posem-hi activitat. Posem-hi indústria neta. Creem-hi coneixement. Fem-hi esport. Donem vida a la cultura. Fem-ne un model admirat arreu.

Visquem l’àrea Ripoll redefinida i reconstruïda i sempre respectada.

Des del Gremi de Fabricants no esmerçarem esforços per aportar-hi la nostra visió i la nostra voluntat de consens amb tota la ciutat.

Comentaris
To Top