Ciutat

Rodalies preveu remuntar la caiguda d’usuaris a Sabadell

Les tres estacions de Renfe registren una caiguda del 27% envers el 2019, però l’operadora veu oportunitats per captar nous usuaris

Un tren de Rodalies a l'estació de Sabadell Centre / VICTÒRIA ROVIRA

Rodalies no travessa un bon moment. La companyia ferroviària Renfe ha hagut d’assumir una caiguda del 27% dels seus usuaris a les tres estacions de Sabadell –Sud, Centre i Nord– respecte als viatgers del 2019, previs a l’esclat de la pandèmia. La recuperació és progressiva: el 2021 es tancaven els registres amb un creixement del 20% dels viatges respecte a l’any anterior.

Tot i això, encara falta recuperar velocitat: ara es fan només set de cada deu viatges del 2019. Però Rodalies té previsions optimistes a mitjà termini. Amb la recuperació de la mobilitat, la fi de les restriccions i les noves mesures ambientals, la companyia ferroviària veu l’oportunitat de créixer en usuaris a Sabadell i a la línia R4 en els propers anys, tot i el sotrac de la Covid.

Les xifres són molt reveladores: Rodalies, a Sabadell, ha perdut més d’un milió (1,04) d’usuaris respecte al 2019. El 2021 es van validar 2,7 milions de viatges a Sabadell davant dels 3,8 milions de passatgers prepandèmia. La parada que més usuaris capta és Sabadell Nord, seguida del Centre i, finalment, Sabadell Sud.

De fet, els registres de l’any es tancaven amb 1,08 milions d’usuaris a la parada de plaça d’Espanya, 1,02 milions de validacions a l’estació de Sabadell Centre i 653.000 viatgers a Sabadell Sud. L’estació que més usuaris capta, però, ha estat també la que més afectada s’ha vist per l’impacte de la Covid, i ha perdut un 28,5% dels seus viatgers d’abans de la pandèmia. En el cas de la parada del sud, la caiguda d’usuaris ha estat del 28,3%. L’estació que ha notat menys l’impacte ha estat la del Centre, amb una caiguda del 25,7% de les validacions.

Nous perfils

Rodalies té l’ull posat a captar nous perfils d’usuaris que mai no han optat per viatjar en tren i prioritzen el vehicle privat. “No recuperarem els usuaris que teníem el 2019 perquè molts d’ells ara teletreballen. Però ara podem captar noves cares”, apunta Antonio Carmona, portaveu de Rodalies Catalunya, en declaracions al Diari.

Els embussos que es generen habitualment a la C-58 i a l’AP-7 (les retencions entre setmana s’han disparat de mitjana un 54,7%), la implantació de noves zones de baixes emissions (ZBE) l’any 2023 a les ciutats que superin els 50.000 habitants i la construcció del nou accés ferroviari que podria connectar Barcelona amb l’Aeroport del Prat a través de l’R4 (la decisió encara no està presa) fan preveure un escenari optimista per a la companyia. “Estem preparats per assumir aquest creixement. S’oferirien més freqüències”, apunta Carmona. 

Comentaris
To Top