MARTA FARRÉS

Obrim-nos al riu!

[Per Marta Farrés, alcaldessa]

Si ara ens plantéssim al riu Ripoll i comparéssim la fotografia que tenim al davant amb la que hauríem contemplat fa uns quants anys, la diferència seria abismal. La recuperació ambiental i paisatgística iniciada les darreres dècades del segle XX va donar fruits i es va posar fre a la degradació d’aquest espai natural. Va ser un canvi important i cal que li donem tot el seu valor, però ara cal una altra transformació perquè el riu té encara molt potencial que hem de saber identificar i aprofitar.

Ara hem de fer un pas més, cal obrir-lo plenament a la ciutat i fer que hi passin coses. Són moltes i diverses les oportunitats que l’espai fluvial ens posa al davant. Per això, vetllem per la qualitat de l’aigua, garantim la restauració de la flora i la fauna autòctones, adaptem els camins, les passeres, millorem els accessos, fem carrils bici, reorganitzem les zones d’aparcament, tinguem cura dels espais d’horta. Hem de continuar treballant per conservar el seu valor natural i, en paral·lel, cal prendre totes les mesures per convertir-lo en un espai de centralitat, amb tot el protagonisme que es mereix.

El projecte que aquests dies estem presentant a diverses entitats de la ciutat vol situar el Ripoll com a pol d’activitats productives netes, que serà clau en el desenvolupament del Campus Urbà de Ciències de la Vida i la Salut i en el hub aeronàutic, a més d’acollir altres activitats vinculades amb el coneixement o l’economia verda. Respectuoses amb l’entorn, però també generadores de progrés i llocs de treball, que contribueixin a reforçar la nostra capitalitat i lideratge i, sobretot, la qualitat de vida de la ciutadania.

Fem que la innovació i la generació d’ocupació siguin protagonistes en l’àmbit fluvial, al costat de la natura i del patrimoni que cal recuperar. Potenciem-hi l’esport i els itineraris culturals. Creem nous espais, oferta gastronòmica i de restauració, en perfecte encaix amb tot allò que l’envolta.

El repte és immens i hi hem posat mans a l’obra. A partir d’un estudi, hem dissenyat una estratègia amb la natura; l’accessibilitat; la producció i coneixement; i l’esport, la cultura i el patrimoni com a principals eixos de treball. Una estratègia que, per al seu plantejament com a punt de partida, s’ha basat en la suma de talents i que vol continuar creixent, incorporant-hi aportacions i idees.

En aquest marc, vull agrair la bona acollida que ha tingut la nostra proposta de recuperar el Ripoll per a Sabadell. Gràcies a les entitats econòmiques i socials amb les quals hem pogut compartir fins ara el projecte. Continuarem parlant les properes setmanes amb altres organitzacions per conformar aquest gran projecte col·lectiu. Aquest ha de ser un projecte de tothom.

I mentre tanquem la proposta definitiva, continuem fent feina. Perquè cal planificar però alhora transformar les paraules en fets. Fer realitat allò que ja és clar i posar les bases perquè, quan s’hagin d’abordar noves accions, no ens agafin amb el peu canviat. Amb aquesta voluntat, hem presentat als fons Next Generation un conjunt de projectes per recuperar ambientalment el riu, millorar-ne els camins, crear nous espais de lleure i garantir una bona connexió amb la ciutat. Una inversió important en què esperem comptar amb suport europeu.

Paral·lelament, treballem en canvis de planejament urbanístic, que adaptin la normativa als temps actuals i permetin el que dèiem al principi: que al Ripoll hi passin coses.

Hem iniciat un procés imparable en el qual tots podem ser-ne partícips. Convertirem el Ripoll en un espai ple de vida, on podrem gaudir de la natura, treballar, passejar-hi, fer-hi esport, aprendre. Un espai on es generin noves oportunitats. Sabadell fa massa temps que viu d’esquena al riu i això ha de canviar. Integrem-lo plenament en el nostre dia a dia com el que és: un bé natural de valor incalculable i un gran actiu per al progrés de la ciutat. Fem-ho possible entre tots.

Nota de l’editor: El D.S. obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

Comentaris
To Top