Ciutat

El final de les restriccions omple d’eufòria l’oci nocturn

La reobertura de l'oci nocturn completa una primera nit d'eufòria, ahir a El Musical/ Víctor Castillo

Després de quedar-se sense regals a Nadal, ahir es va tornar a inaugurar la temporada alta de l’oci nocturn després que fos oficial – l’11 de febrer – el final de les últimes restriccions vigents: mascareta en interiors, limitació d’aforament o horària i necessitat de passaport Covid a l’entrada. Tot eren al·licients perquè a la tercera fos la vençuda i la pista de ball deixes de ser un experiment del quimicefa (a tall de recordatori: l’oci nocturn ha estat tancat un total de 569 dies i 235 en funcionament limitat des de l’inici de la pandèmia).

Waka torna a ser la referència 

La circulació es preveia complicada abans de l’arribada de mitjanit d’ahir al carrer Bernat Metge (Merinals), just abans de tombar a dreta per veure Waka Sabadell al fons; la discoteca on ahir “tothom” hi havia d’anar. Una munió de cotxes feien una espècie de servei de taxis d’on desembarcaven joves de tota la comarca. Així i tot, alguns dels conductors no predicaven amb els Kiss&Go (petó i marxar) i l’afecte badoc congestionava les vies de sortida de la discoteca.

Abans de l’obertura del local, a les 23.30 h, la cua de Waka ja reunia al voltant d’unes dues-centes persones, molts d’altres seguien la festa des del pàrquing amb l’amaniment propi. Tot i que era el primer cap de setmana de la reobertura, les sensacions eren diverses. “Quan estava tancat fèiem la festa a casa o anàvem a Barcelona”, comentaven un grup de joves davant de l’establiment. Els riures es multiplicaven a pocs metres d’allí, un grup d’amigues acaba d’acabar els exàmens de batxillerat i no es volien perdre l’oportunitat de celebrar-ho per l’aniversari d’una d’elles. “Avui tocava venir, hi som tots” (malgrat haver sigut una opinió compartida, aquest cronista no ha pogut determinar a què adduïa aquell “tothom”).

Afluència màxima en el primer divendres després de la reobertura d de l’oci nocturn/Víctor Castillo Martin

Una agressió sexual durant la reobertura

L’entrada tornava a lluir d’esplendor i glòria dels millors moments del local de Sant Quirze del Vallès. El personal de seguretat es mostrava “content” de tornar a treballar sense deixar clara la seva situació laboral en les ondades de restriccions. Sense cap pretensió, el relat es tornava cap als incidents que hi han envoltat la discoteca en els últims mesos. “És un lloc tranquil, molt més que en d’altres on he treballat“, afirmava somrient un membre del personal que ja fa anys que hi treballa. Malgrat això, avui la discoteca ha tornat a ser notícia per una agressió sexual. L’autor és un menor que hauria presumptament abusat amb violència d’una major i hauria colpejat a una de les seves amigues.

Detingut a la discoteca Waka per una agressió sexual

L’epicentre de la festa

La radiografia de la reobertura de l’oci nocturn a Sabadell ens inclinava inevitablement cap al centre de la ciutat. Des de les noves ordenances municipals, l’antiga zona hermètica és erma de desfilades nocturnes, les quals es concentraven ahir en dos carrers paral·lels. La Nit Sabadell (carrer Sant Quirze) tornava a obrir les portes, tot i que la festa ja hi havia començat feia hores fruit d’una festa privada prèvia a l’obertura general. Un ampli ventall de locals d’oci nocturn han hagut de reinventar-se durant la Covid arrel que Salut Pública els assenyales notòriament com a “focus d’infecció” davant l’alça dels llindars de contagis (òmicron no ha estat l’excepció).

Al carrer Advocat Cirera, l’ambient d’eufòria no s’amagava. Les cues al Sabadebidoo i El Musical eren el preludi d’una gimcana per poder prendre una copa. Així i tot, Toni Expósito, propietari del Musical, s’esperava encara més afluència. “Tot es va concentrar a primera hora, avui esperem que hi vingui més gent”. Igualment, ahir va notar que part de la seva clientela habitual no va venir al bar veient les possibles aglomeracions. El propietari, que hi ha recuperat els treballadors que havia acomiadat durant les restriccions, no dubte en compartir prudència. “Si jo hagués sigut client, no hauria sortit”.

La patronal vol “seguretat jurídica” davant noves variants

Des de la patronal catalana de l’oci nocturn FECASARM demanen “seguretat jurídica” davant noves escalades de contagis. La patronal calcula en 6.457 M€ de pèrdues des de l’inici de la pandèmia i fins a un 90% dels treballadors – uns 37.000 – del sector inscrits a l’ERTO. Alhora interpreten les mesures que la Generalitat va interposar al sector com a “inútils, ineficaces i contraproduents”. Les restriccions, vigents des del 23 de desembre fins al 10 de febrer, van ser avalades pel TSJC adduint criteris de “proporcionalitat” davant l’escalda de contagis. Des del sector ho consideren contradictori i per això esperen que no torni a passar en el futur: “no s’entén que en una setmana els locals puguin obrir al 100%”. Anteriorment a la sentència del tribunal, la patronal havia presentat un recurs per obrir al 80%, però va ser desestimat.

Sabadell es prepara un cop més per tornar a la pista de ball

Comentaris
To Top