Ciutat

Una dotzena de testimonis sobre la Guerra Civil, al Casal Pere Quart

Sabadell reunirà testimonis directes o familiars de víctimes de deportacions, exilis o assassinats de rereguarda, a l’Audiència Memorial

La Guerra Civil i el Franquisme a Sabadell quedaran retratats des d’una dotzena d’angles diferents. Seran les visions d’una dotzena de testimonis sabadellencs, que a través de familiars van viure la violència del conflicte, al camp de batalla, en forma d’exili, deportació, venjança o repressions de rereguarda. Aquest dijous seran els protagonistes de l’acte Audiència Memorial, organitzat per l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, al Casal Pere Quart. Serà un acte inèdit de memòria històrica a la ciutat per comprendre el passat des de la vivència humana.

Després de molt temps de silenci, parlaran. Serà, en aquest sentit, un acte d’alliberació personal per fer memòria col·lectiva, tal com remarca la mediadora de conflictes Mireia Vives, una de les facilitadores de l’Audiència Memorial. “El silenci no havia estat trencat ni tan sols en l’àmbit familiar. El cas més paradigmàtic és que les situacions viscudes no s’expliquessin als fills, i que els fills no s’atrevissin a preguntar”. Han estat els nets qui han començat a trencar el silenci.

La dotzena de sabadellencs que explicaran les seves vivències són nets o fills de persones que van lluitar al front republicà, que van patir assassinats a la rereguarda, que van enfrontar-se al franquisme, que van ser deportats a camps  nazis o que van ser exiliats a França, entre altres. I hi haurà també un testimoni directe, un sabadellenc que l’any 1939 tenia 5 anys. “Amb la seva visió quedarà demostrada la virulència del règim”, afegeix Vives.

Jordi Palou-Loverdos és l’altre mediador professional de conflictes que ha treballat en l’Audiència Memorial, un acte que parteix amb l’objectiu de “transformar possibles ressentiments i posar en valor la resiliència individual i col·lectiva”. L’historiador local Esteve Deu acompanyarà l’acte per donar-hi context i perspectiva històrica.  Els testimonis, abans, hauran preparat les seves ponències.

De Sabadell a l’Estat

El mediador Palou-Loverdos considera Sabadell com “el paradigma dels fets que van succeir a la resta de l’Estat”. És a dir, un cas per entendre millor la Guerra Civil i el Franquisme. “Tot el que sentirem dijous, a través d’històries entrellaçades, no només ens ajudarà a conèixer millor el que va passar a la ciutat, sinó que ens permetrà conèixer les diferències amb els municipis del voltant”, assenyala.

L’Audiència Memorial forma part del Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona, que, com és el cas de Sabadell, treballa amb diferents ajuntaments diferents actes “de recuperació i de reparació”.

Comentaris
To Top