Ciutat

El Taulí estrena la cirurgia robòtica per tractar l’apnea obstructiva del son

El Parc Taulí ha incorporat aquest mes de febrer la cirurgia robòtica per millorar les cirurgies del tractament de l’apnea obstructiva del son (AOS). Concretament, l’hospital universitari sabadellenc disposa d’un nou robot Da Vinci que permet eliminar el teixit que obstrueix les vies aèries a l’apnea del son sense necessitat de traqueostomia, d’una manera més ràpida i menys invasiva. L’apnea obstructiva del son és un problema de salut cada cop més freqüent i té una prevalença de fins a un 13-16% de la població adulta.

Un dels robots Da Vinci del Taulí / CEDIDA

Es tracta d’una malaltia amb repercussió en la salut de les persones, ja que es considera factor de risc de les malalties cardiovasculars i metabòliques (HTA, diabetis, fibril·lació auricular), i pot provocar baix rendiment professional i acadèmic. Malgrat això, és una malaltia que està infradiagnosticada. A la Unitat del Son del Parc Taulí es realitzen cada any uns 1.600 estudis del son.

Al llarg dels darrers 10 anys s’han anat millorant els equips, i amb la realització de la DISE (endoscòpia induïda) i el treball conjunt amb els professionals del Servei d’Anestesiologia, amb la doctora Sílvia López, els diagnòstics i les indicacions de tractaments cada cop són més precisos. Ara, amb la incorporació de la cirurgia robòtica es vol aconseguir fer un important salt qualitatiu en l’abordatge d’aquesta patologia.

Més precisió

La dimensió tridimensional que proporciona la cirurgia robòtica, mitjançant el sistema Da Vinci, permet als cirurgians arribar a nivells més profunds d’obstrucció de la via aèria que amb la cirurgia convencional a quatre mans. Així, s’aconsegueix més extirpació d’estructures com la hipofaringe i la base de la llengua, amb abordatges mínimament invasius, sense necessitat de traqueostomies, amb temps curts de cirurgia i d’hospitalització, i sense seqüeles estètiques o funcionals per al pacient.

Professionals de pneumologia i otorrinolaringologia
de l’hospital Taulí / CEDIDA

L’equip d’especialistes en otorrinolaringologia, amb les doctores Mariana Campos, Alda Cardesín i Aina Sansa, subratlla que amb la cirurgia robòtica s’amplien les indicacions quirúrgiques de tractament, de manera que es pot oferir una oportunitat quirúrgica a pacients que abans eren descartats per intervenció, i als quals directament se’ls indicava tractament convencional amb CPAP (aparell compressor d’aire que s’utilitza durant les hores de son). L’objectiu final és reduir el nombre d’apnees, millorant la somnolència diürna i l’oxigenació nocturna, sense la necessitat en tots els casos de l’ús de CPAP. El 2020 el Taulí ja va incorporar robots Da Vinci a les àrees d’urologia, toràcica i ginecologia.

Comentaris
To Top