Ciutat

Les cinc demandes dels veïns dels Merinals a la Generalitat

Els problemes amb els edificis dels Merinals es remunten als anys seixanta / VICTÒRIA ROVIRA

Defensen que els seus pisos han d’anar a terra i s’han de substituir. Els veïns que viuen als 170 habitatges afectats per patologies estructurals al polígon Arraona-Merinals proposaran cofinançar pisos nous, tot i que assumeixen que l’Agència de l’Habitatge optarà per la rehabilitació dels edificis. Així ho demanaran a la reunió que mantindran Ajuntament, Generalitat i veïns afectats la setmana vinent.

Durant la trobada a tres bandes, s’assentaran les bases de l’actuació a aquests habitatges. Segons proposava l’informe tècnic del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), no caldria tirar a terra els pisos. L’estudi sostenia que la seguretat dels veïns no està en risc, però han detectat elements deteriorats que necessiten rehabilitació. Ara toca decidir què i com.

Transformació integral

Hi ha demandes que el veïnat no passarà per alt: “A banda de la seguretat a l’interior de les nostres llars, l’accessibilitat dels carrers i dels nostres pisos és una demanda prioritària”, apunta Garcia. El debat sobre com es reformaran aquests habitatges també definirà com es transformarà la fisonomia urbana del polígon de pisos. Es definirà, doncs, com es reurbanitzaran els entorns del polígon, el solar comprès entre els carrers de La Palma, Argentina, Brasil i Tenerife, que actualment és propietat de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. I, amb aquesta actuació, s’acordarà que aquest espai passi a ser de titularitat municipal.

No els hi val un pegat: “Que no es llencin els diners. No val de res maquillar uns habitatges que estan malalts”, apunta en Luis, un dels veïns afectats. De fet, l’associació de veïns afectats per l’habitatge dels Merinals ha avançat quin serà el seu posicionament: “Entrarem a aspectes tècnics dels habitatges, la urbanització de la zona, però també exigirem reparar el greuge comparatiu”, apunta Jaume Garcia Arija, un dels portaveus de l’entitat. Assenyala que els pisos de la fase u dels Merinals que es van acabar enderrocant i considera que s’hauria d’aplicar el mateix criteri per a la fase 2.

Les reformes “urgents”

1.Filtracions d’aire i aigua

Els veïns apunten que l’aigua de les pluges i l’aire filtren a les seves llars i exigeixen que s’abordi una solució. 

2. Humitats

A l’exterior i interior del bloc, els aïllaments són “poc eficients” i s’hi creen humitats, apunten els afectats. 

3. Seguretat

Reclamen un reforç als fonaments de l’edifici.

4. Accessibilitat

Un ascensor i major amplada de les portes exteriors i interiors. “No hi cap una cadira de rodes”.

5. Neteja

La reurbanització dels entorns del polígon, el nomenclator i el manteniment de la neteja i la jardineria del quadrant.

Els edificis dels Merinals s’han de rehabilitar i no enderrocar, segons l’informe tècnic

Comentaris
To Top