Ciutat

La Covid frena, la vida es recupera a Sabadell

La reobertura de l’oci nocturn no ha generat fins ara un increment de contagis / victor castillo

Les infeccions de Covid cauen del miler de casos per primer cop en dos mesos tot i la fi de les restriccions a Sabadell

La reobertura de l’oci nocturn no ha generat fins ara un increment de contagis / Víctor Castillo

Ara es contagia una de cada deu persones que s’infectaven fa tot just un mes, quan es va assolir el pic màxim de la pandèmia. La darrera setmana s’han detectat 800 casos de Covid davant dels 8.066 contagis de mitjans de gener, el punt més alt de la sisena onada, quan s’han produït el nombre més alt d’infeccions de tota la pandèmia, tot i haver estat les menys letals.

Per primer cop en dos mesos, aquest febrer les infeccions han caigut per sota del miler de positius setmanals, malgrat la reobertura de l’oci nocturn i la fi de les restriccions. I la previsió dels experts és que les dades continuïn millorant: “No hem notat la fi de les restriccions a l’hospital. Estem en un molt bon moment”, apunta Manel Cervantes, cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. La reducció mitjana de casos cada setmana frega el 30%. I, amb la frenada dels contagis, els indicadors socioeconòmics també milloren a Sabadell.

Ara el virus troba menys pretendents”, destaca l’infectòleg. Sota aquesta lògica, els experts encara no preveuen un nou repunt dels casos. “Si es manté aquesta variant, és possible que el virus ens doni una treva fins al proper hivern”, assevera el cap de Malalties Infeccioses. 

Els casos, a la baixa

El ritme de contagis va de capa caiguda, tot i que continuen superant els nivells d’onades anteriors. Durant aquesta última setmana, per exemple, s’han registrat els mateixos contagis que durant tot el mes de setembre, octubre i principis de novembre del 2021. Però amb uns efectes molt menys lesius: des de l’inici de mes han mort 19 persones a Sabadell a causa de la Covid, sis la darrera setmana.

Unes xifres molt allunyades dels moments més mortals de la pandèmia, quan es produïen una vuitantena de morts setmanals. De fet, durant els primers mesos de l’any 2022, la taxa de mortalitat del virus a Sabadell ha estat de 0,002. És a dir, es produeix una defunció per cada 500 casos. A finals del 2020, la mortalitat del virus era de l’1,55%. Morien 8 persones per cada 500 casos.

En xifres absolutes, el 2022 s’han confirmat uns 32.200 contagis a Sabadell i han mort 77 persones per Covid. Ara, hi ha 120 pacients ingressats, 103 a hospitalització i 17 a l’UCI, al Parc Taulí. “S’ha produït una baixada espectacular de pacients crítics”, destaca Cervantes. En concret, els pacients greus han retrocedit un 51,4% en només un mes. Segons Cervantes, això s’explica per dos motius: la protecció de la vacuna contra el coronavirus i el gruix de contagis de la sisena onada, en la qual s’han concentrat el 55% de les infeccions a Sabadell. 

Tercera dosi: a qui?

La meitat de la població sabadellenca major de 12 anys ja compta amb la dosi de record. Si bé Cervantes aconsella que tota la població es protegeixi amb la tercera vacuna, admet que no preocupa que els joves no tinguin el vaccí de record. “Per ordre de prioritats, s’hauria de vacunar la gent vulnerable a causa de malalties prèvies i la gent gran, tot i que la nova variant és menys perillosa”. Tot i això, l’expert apunta que tothom que hagi rebut dues dosis d’AstraZeneca o la monodosi de Janssen hauria de vacunar-se: “No protegeixen de l’òmicron. És necessari que aquestes es tornin a vacunar”, explica.

Gir social i laboral

L’impacte social de la Covid ha estat evident. Però els efectes ara reculen. Durant el 2020, les atencions als serveis socials de Sabadell es van disparar un 37% anualment, amb 67.271 intervencions. A l’espera de dades definitives, aquesta xifra ha anat cada mes a la baixa. També ha millorat l’ocupació a la nostra ciutat. Si l’atur el gener del 2021 era de 15.356 persones, ara hi ha 11.918 treballadors desocupats, el segon registre més baix des de l’agost del 2008. Un 22,3% menys de desocupació.

Els ERTOs també s’han desplomat i són pràcticament anecdòtics a la ciutat: només hi ha 25 treballadors sota aquest paraigua dels més de 22.120 que se’n van veure afectats durant la pandèmia, segons dades de l’Observatori de l’Economia Local (OEL). Si comparem els indicadors socioeconòmics amb les xifres prepandèmia, les dades encara són més engrescadores. En dos anys, creix un 2,2% el nombre de persones assalariades i un 1,5% els autònoms a la nostra ciutat.

Comentaris
To Top