Ciutat

Punt i a part a la històrica fàbrica Bros del Ripoll de Sabadell

La fàbrica Bros del riu Ripoll desapareixerà a final de març. És quan es preveu que acabi l’enderroc d’aquesta històrica indústria tèxtil, construïda als anys seixanta del segle passat de forma irregular substituint la que ja hi havia encara més antiga del 1875, segons diverses fonts, la qual cosa va provocar una revolta al barri de la Creu Alta i entre els sectors ecologistes de la ciutat, perquè es va fer a l’espai de la font de Can Salvi i al costat de l’església i l’àrea d’esbarjo de Sant Vicenç de Jonqueres.

L'enderroc de la fàbrica Bros, al Ripoll / LLUÍS FRANCO

L’enderroc de la fàbrica Bros, al Ripoll / LLUÍS FRANCO

El solar que ocupa és a la carretera de Prats de Lluçanès, 492. Els industrials tèxtils buscaven construir les seves fàbriques a prop del riu per poder aprofitar l’aigua, moure les màquines i aprofitar-la en el procés per fabricar els teixits. I també per fer els tints, com aquest cas, i aprofitar el riu per abocar-hi les aigües residuals, com denuncia el coordinador del Mapa del Rodal i membre de la secció Natura de la UES, Francesc Macià. El sabadellenc recorda que “com totes les fàbriques, la sortida del col·lector anava directe al riu, era espectacular”. Macià lamenta la construcció de la fàbrica comportés “la destrucció de la font de Can Salvi, que se’n va anar en orris”. Era un lloc d’esbarjo on sortia “força cabal d’aigua” i “una font molt coneguda”.

En zona verda

Però aquest tram, segons van denunciar diverses persones i mantenen avui, era considerat una zona verda. Tot i això, l’Ajuntament liderat per l’alcalde franquista Josep Burrull va permetre fer l’edificació en “donar una llicència d’obres sense base jurídica per fer-ho”. Anys més tard, la situació es va regularitzar per ajustar-se a la legalitat i al planejament urbanístic i des d’aleshores el terreny es considera industrial, de manera que s’hi poden instal·lar noves indústries, però no s’hi poden fer habitatges. A hores d’ara, però, l’Ajuntament no ha rebut cap projecte i, de moment, no està previst fer-hi res. Les fonts consultades apunten que la regularització ha estat un procediment habitual en diferents moments de la història en funció de cada cas, sigui per un interès urbanístic 0 de coherència amb l’entorn.

Detall de l'enderroc de la fàbrica Bros / LLUÍS FRANCO

Detall de l’enderroc de la fàbrica Bros / LLUÍS FRANCO

Durant el mes de març es preveu acabar l’enderroc de la fàbrica, culminant així un procés que va començar l’octubre de l’any passat amb el buidatge interior de la nau i la retirada del sostre de fibrociment. L’enderroc el fa l’empresa Hercal, que reaprofita tant com sigui possible els diferents materials seguint els criteris de l’economia circular. La responsable d’enderrocs de la companyia, Mar Alonso, explica que “intentem optimitzar tots els residus i portar-ne els mínims a l’abocador”.

La fàbrica de tints Bros va ser una de les més longeves del Vallès. Va tancar el novembre del 2017 en presentar un ERO a les 25 persones que hi treballaven per motius econòmics i baixada de la producció.

Els secrets del Rodal, al descobert

Comentaris
To Top