Ciutat

Josep Puigsech: “No hi haurà una tercera guerra mundial”

Concentració de suport a Ucraïna a la plaça de Sant Roc, l'1 de març / VÍCTOR CASTILLO

L’historiador de la UAB creu que Rússia està portant la guerra contra Ucraïna al seu terreny controlant ubicacions i eines estratègiques per al país

Concentració de suport a Ucraïna a la plaça de Sant Roc, l'1 de març / VÍCTOR CASTILLO

La guerra de Rússia i Ucraïna s’ha de llegir amb perspectiva històrica per entendre d’on ve i cap on va. Només així i amb les eines que dona l’anàlisi es poden entendre els passos d’un país i l’altre. Així ho analitza el professor agregat d’Història Moderna i Contemporània de la UAB Josep Puigsech, que després d’una setmana de conflicte veu com la federació russa comença a traçar la línia que volia: desmilitaritzar l’enemic i dominar les posicions estratègiques: les telecomunicacions, els ports marítims i les centrals nuclears. Això, amb una força armamentística que no té punt de comparació.

Què passarà els propers dies?

Una de les qüestions que sembla haver quedat clara és que no estem davant d’una guerra llampec. L’historiador preveu que la guerra “es dilati en el temps” perquè els russos encara no controlen les grans ciutats ucraïneses.

Però Puigsech no preveu que la guerra s’allargui més enllà de l’estiu, però sí que espera que, com ha passat històricament, puguin quedar milícies que no acceptin el resultat oficial i intentin canviar les coses pel seu compte. S’haurà de veure, llavors, si ho aconsegueixen o queden com un assumpte secundari.

Aquests dies, mentrestant, el professor de la UAB veu com Rússia està aconseguint portar la guerra cap als seus interessos. Per exemple, amb la pressió per aconseguir controlar Jersón i Odessa, dues ciutats portuàries que el president rus, Vladímir Putin, vol controlar per tenir via directs entre Rússia i la mar Mediterrània completant una operació que ja va començar a tenir èxit amb l’annexió de la península de Crimea. Josep Puigsech explica que “tenir el control d’aquestes ciutats del sud com Mariupol implica tenir el control de tota aquesta costa que té sortida a un mar calent, connectat a la Mediterrània, i a partir d’aquí tenir una capacitat marítima que no tindrien si fos només per la part del nord”, amb l’oceà Àrtic, o l’est, amb el Pacífic.

Hi haurà una guerra mundial?

Puigsech creu que “almenys, de moment, no tindrem una tercera guerra mundial” perquè trencaria totes les lògiques que hi hagués fins al moment i no comparteix que estiguem en aquest punt.

En aquests moments, hi ha diferents bàndols. D’una banda, l’OTAN i la Unió Europea donen suport a Ucraïna, mentre que la Xina és, segons Puigsech, “l’aliat econòmic de Rússia”, qui també compta amb l’aliança politicoestratègica de Bielorússia. Aquest darrer país està fent de frontissa entre Rússia i Ucraïna. Va deixar passar l’exèrcit rus per arribar a Kíiv, però intervenir-hi directament ja és una altra cosa. El professor de la UAB diferencia entre les relacions bilaterals de Rússia amb Bielorússia, “molt sòlides”, de passar aquesta entesa al terreny militar a escala internacional per les sancions i boicots que pot comportar sent, a més, un tercer país en el conflicte i no un dels dos principals implicats.

Tot i això, Puigsech creu que Putin no avançarà cap als països bàltics perquè llavors sí que podria provocar un canvi d’estratègia de l’OTAN en trepitjar territori de la UE i creu que són cultures i dinàmiques diferents. A parer seu, “l’únic lloc on poden anar els russos és a Transnístria”, a la frontera entre Moldàvia i Ucraïna.

Comentaris
To Top