Diners

Jordi Bacaria, catedràtic d’Economia Aplicada: “Cal compensar els efectes de la guerra”

Jordi Bacaria
Jordi Bacaria intervindrà la setmana vinent en un acte per parlar justament sobre la guerra i les seves implicacions / CEDIDA

La guerra d’Ucraïna provocarà una recessió econòmica que agreujarà els problemes globals de subministrament, incrementarà els preus de les matèries primeres i suposarà, fins i tot, problemes de distribució de la renda en els estats i, per tant, més desigualtats. Aquestes són algunes de les previsions del catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Jordi Bacaria.

L’expert assegura, a més, que la inflació pujarà per l’increment de costos i que els sectors econòmics que es poden veure més afectats pel conflicte són els serveis i el transport.

Quines seran les conseqüències econòmiques de la guerra?

Inevitablement, la guerra fa pujar els preus de les matèries primeres i dels aliments, per la reducció de l’oferta i perquè l’economia de guerra desvia recursos a altres activitats. Les cadenes de valor es trenquen i els preus del transport es disparen. Segons la llargada del conflicte, hi haurà recessió econòmica i problemes de redistribució de la renda, sobretot a Europa. Les conseqüències de la guerra són molt perjudicials per a la cohesió social.

Quins són els sectors econòmics més afectats?

Tot depèn de la durada del conflicte, ja que tots els sectors poden acabar afectats directament o indirectament. El turisme, com ja ha passat amb la pandèmia, patirà un retrocés. El sector serveis, extensible al transport, també, així com el sector de la construcció per la caiguda de la demanda i augment dels tipus d’interès. Pel que fa al sector agrari, pot trobar certa compensació en el mercat intern.

La inflació es mantindrà elevada?

La inflació pujarà per l’increment de costos, i pot haver-hi estanflació (inflació+ recessió) per culpa de la caiguda de la demanda. S’haurà de contenir amb l’instrument monetari i pujades del tipus d’interès. Les mesures d’excloure els bancs russos del swift pot provocar un daltabaix a les transaccions financeres.

Quines alternatives tenen les empreses que fins ara exportaven productes a Rússia o Ucraïna?

Si la situació de bloqueig és efectiu, hi ha poques alternatives. Per això, s’ha d’establir un mecanisme de compensació per resoldre els problemes de les empreses que han quedat atrapades i donar suport per a la seva reconversió cap a altres mercats.

Comentaris
To Top