Ciutat

Dotze famílies de Sabadell acullen nens refugiats d’Ucraïna

Concentració de suport a Ucraïna a la plaça de Sant Roc, l'1 de març / VÍCTOR CASTILLO

L’ONG TANU ha pogut atendre un centenar d’infants procedents de la ciutat de Nikopol d’entre sis i setze anys

Concentració de suport a Ucraïna a la plaça de Sant Roc, l'1 de març / VÍCTOR CASTILLO

Dotze famílies de Sabadell acolliran a casa seva infants d’Ucraïna que han aconseguit fugir del seu país amb l’ajuda de l’ONG TANU. Així ho ha avançat el president de l’entitat egarenca, Josep Muñoz, al Diari. Dotze famílies de la ciutat que, tot i mantenir-se en l’absolut anonimat, han volgut oferir recer a les víctimes de la guerra de l’est d’Europa.

L’entitat ha pogut atendre un centenar de nens procedents de la ciutat de Nikopol d’entre sis i setze anys que arribaran a la nostra comarca en les properes hores. No han transcendit més detalls sobre la seva arribada per protecció dels menors, han justificat des de l’organització. “Arriben espantats i cansats. Han esclatat bombes molt a prop de casa seva”, ha relatat Josep Muñoz. Per la seva banda, Rosa Fernández, membre de l’ONG i mare d’acollida ha afegit que els menors ara necessiten “molta calma i protecció”.

I és que l’ONG, des de l’any 1999 gestiona l’acollida d’infants procedents Nikopol, va iniciar un procediment especial el passat divendres per traslladar el màxim nombre de nens a Catalunya. “Pensàvem que estaven protegits perquè és un municipi rural. Però divendres l’exèrcit rus va atacar una central nuclear a pocs quilòmetres de casa seva”, assenyala Fernández.

La Generalitat accelera tràmits

De fet, es tracta de la primera gran arribada organitzada al territori. Tot i que, segons les últimes dades de la Generalitat, pràcticament un miler de nens i dones han arribat a Catalunya fugint de la guerra. “Tenim autorització de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i de l’Estat perquè hi puguin venir”, sosté el president de TANU. 

De fet, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha anunciat durant la roda de premsa que ha tingut lloc a Terrassa que la Generalitat de Catalunya ha accelerat els tràmits d’acollida de menors a Catalunya davant de l’emergència a Ucraïna. “Tots els nens estaran escolaritzats i tindran garantida la sanitat”, ha dit la consellera. 

En aquest protocol, les famílies “tindran la guarda provisional dels nens”, en un procés que supervisarà la DGAIA. Un cop comprovada la validesa de les llars d’acollida, es tramitaran unes custòdies “més permanents”, ha apuntat la consellera. En aquest sentit, ha alertat la importància de comunicar prèviament l’acollida de menors refugiats: “Hem activat protocols perquè tinguin els papers en regla el més ràpid possible. Si entitats i famílies d’acollides no segueixen els processos, podríem estar parlant de tràfic de menors“.

L’acollida d’infants ucraïnesos a Sabadell és immediata

Comentaris
To Top