Oci i cultura

Una casa de Can Rull rebrà la primera Stolpersteine a una víctima del franquisme

Les cinc milicianes, a l'Escola Graduada de Manacor, el dia abans de ser executades. Garcia Sanchis, a la dreta del tot / CEDIDA (GONZALO BERGER)

Els darrers anys, Sabadell ha esdevingut referent en la instal·lació de Stolpersteine (la llamborda incrustada a la vorera, davant la porta de l’antiga casa d’una víctima del nazisme). De fet, actualment, n’hi ha 61. 

El 27 de març s’hi col·locarà una llamborda diferent. Es tracta d’una pedra de la memòria, que retrà homenatge a una víctima republicana de la repressió franquista. De color daurat al platejat. I concretament, retrà homenatge a la miliciana Maria Garcia Sanchis (assassinada a Mallorca el setembre del 1936). Serà col·locada al portal de casa seva al barri de Can Rull, al número 25 del carrer de Gustavo Adolfo Bécquer.

Teixidora anarquista

Garcia Sanchis no era pas sabadellenca, però la seva família es va fer construir la casa a Can Rull l’any 1930. Teixidora de conviccions anarquistes, va instal·lar un teler manual i una bobinadora a la quadra de la casa.

La pedra es mostra ara mateix al Museu d’Història / DS

En esclatar el cop d’Estat, s’allista a les milícies com a membre del PSUC. I s’integra en l’expedició del capità Alberto Bayo, que arriba a la costa llevantina de Mallorca amb l’objectiu d’alliberar l’illa. El desembarcament és fallit i pràcticament no guanyen cap posició. Garcia Sanchis i quatres dones milicianes més seran capturades i portades a l’escola Graduada de Manacor, on moriran després de ser vexades i torturades. Les cinc de Mallorca.

Fins fa un temps, però, es desconeixia l’origen sabadellenc de Garcia Sanchis. “Estàvem fent una altra investigació quan, entrevistant Teresa Mas, ens va parlar d’ella”, explica Genís Ribé, historiador i tècnic del Museu d’Història. Resseguint la pista, la van localitzar al full del padró del 1936. En contactar amb entitats memorialistes de Mallorca, van assabentar-se que cadascuna de les cinc milicianes tenia ja fabricada la seva llamborda. I van acordar que la de Garcia Sanchis s’instal·lés a Can Rull, ja que va ser el seu darrer domicili oficial. 

* Existeixen diferents tipus de llambordes de memòria històrica. De Stolpersteine n’hi ha més de 85.000, a tot Europa. Al País Valencià n’hi ha una altra variant, que en diuen Rajoletes. Aquesta és la primera ‘pedra de la memòria’ a Sabadell. 

Comentaris
To Top