Ciutat

Preguntes i respostes: com funcionen els drons dels Mossos?

Els Mossos d’Esquadra han consolidat la Unitat de Drons –creada ara farà un any– amb tretze agents i nou dispositius en funcionament al Complex Ègara de Sabadell. T’expliquem els detalls tècnics dels drons, les seves funcions i possibilitats. En parlem amb els agents especialitzats de la policia catalana.

Poden funcionar sota la pluja?

No, els drons no poden funcionar si plou o neva. També tenen limitacions sobre la radiació solar. El Phantom és el model més estable sota diferents condicions climatològiques.

Quina velocitat poden agafar els drons?

Varia segons el model. El que es veu a les fotografies del Diari té una limitació d’entre 34 i 36 quilòmetres per hora.

A quina alçada poden volar?

Els drons poden volar a tres quilòmetres d’alçada. Però una cosa és el que poden fer, i l’altra el que està permès: només poden volar a un màxim de 120 metres d’alçada i si hi ha un equipament de transport aeri a prop, com l’Aeroport de Sabadell, l’alçada permesa és més baixa.

I a quina distància ha d’estar el pilot respecte a l’aparell?

La distància ha de ser de 300 metres com a molt. El comandament marca la distància exacta entre l’agent i el dron.

Com es carreguen?

La majoria porten una bateria integrada. Un dels models, el Dji Inspire, incorpora un filat elèctric per carregar el dron de forma il·limitada.

Qui s’encarrega de les operacions amb drons?

Hi ha un equip de 13 agents al darrere. La primavera de l’any passat es va fer un procés de selecció intern als Mossos, en què es van presentar unes 150 persones. Tenen experiència en pilotatge, coneixements en tecnologies. Així mateix, a l’equip hi ha experts en edició de vídeo.

Serveixen per identificar persones o matrícules de forma preventiva?

No, de moment. No s’utilitzen per a tasques de vigilància de trànsit
–no substitueixen els helicòpters–, per exemple. Ara bé, en el marc d’una operació amb aldarulls, la Brimo els pot utilitzar per identificar els autors de fets delictius.

Drons policials: els vigilants dels Mossos d’Esquadra des de l’aire

Comentaris
To Top