Ciutat

La factura social de l’energia: causes i conseqüències sobre Sabadell

El cost del gas i l’electricitat s’ha disparat en l’últim any. Analitzem les conseqüències socials sobre la població sabadellenca

[Per Marta Ordóñez i Marc Parayre]

123,62 euros cada mes per pagar les factures de la llum i el gas. Aquest és el cost mitjà que ara una llar sabadellenca destina a pagar les despeses d’energia. Una factura que, en només un any, s’ha multiplicat exponencialment. Les causes d’aquest creixement dels preus energètics són sobretot estructurals, tot i que els efectes econòmics de la guerra d’Ucraïna també es fan notar. El professor del departament d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, Albert Recio, assegura que el mercat de la llum i del gas està controlat per un reduït nombre d’empreses que fixen uns preus elevats per tenir “alts marges”. “La guerra ha incrementat encara més aquest problema. Espanya importa gas de Rússia, tot i que, per sort, només un 5% del total. El problema que té ara és que si importa gas d’altres països, el seu preu també pujarà”, afegeix Recio.

La factura de la llum és de 60,89 euros mensuals aquest 2022 de mitjana. Si al gener del 2021 les llars de Sabadell pagaven 36,63 euros el MWh, un any després el preu ha crescut més d’un 600%, fins als 209,97 euros el MWh, segons dades de l’Institut Català de l’Energia. La nova factura de la llum, que entrava en vigor el mes de juny de 2021, introduïa tres trams horaris i diferents tarifes, el que ha fet escalar la factura de la llum i ha forçat a reorganitzar el consum cap als trams horaris més econòmics.

També creix el preu del gas

També el preu del gas ha crescut i la factura mitjana als habitatges amb calefacció, aigua calenta i cuina a gas és ara de 86,30 euros mensuals. En el cas de les llars sense calefacció de gas, la factura mensual ascendeix a 39,16 euros de mitjana. En tot cas, el preu del gas també s’ha multiplicat en un any: si al març de l’any passat es pagava 0,0173 euros el KWh, aquest últim mes s’està tarifant 0,159 euros el KWh.

Com reduir costos davant l’escalada de preus energètics

Qui més qui menys s’ha vist afectat per la pujada tarifària. Si les llars de la ciutat tenen una renda mitjana de 35.200 euros, segons les últimes dades disponibles de l’INE, i el consum anual de gas i electricitat sumat és, de mitjana, de 1.483,4 euros anuals, cada família destina el 4,2% de la seva renda anual a pagar les factures de l’energia.

Com reduir la factura?

L’economista Albert Recio exposa alguns consells per reduir la factura de llum i de gas. D’entrada, recomana fer una “auditoria energètica” per saber exactament quins són els costos de gas i llum a la llar. A partir d’aquí, Recio aconsella comparar preus de les diferents companyies elèctriques i prendre una decisió sobre si marxar o seguir amb la mateixa companyia. “Sovint tenim contractada més potència elèctrica de la que consumim i això fa créixer la nostra factura”, apunta. Tanmateix, el professor d’Economia Aplicada assenyala, però, que és difícil reduir “substancialment” la factura elèctrica: “No podem deixar d’utilitzar els electrodomèstics ni apagar la calefacció quan fa fred. És més fàcil estalviar amb l’alimentació o bé en la compra de béns no bàsics”, opina Recio.

En risc de pobresa energètica

L’any 2021, un 10% més de famílies de la ciutat es va acollir al bo social elèctric. En total, 2.887 llars de Sabadell van ser beneficiàries dels descomptes en el subministrament elèctric per trobar-se en situació de vulnerabilitat. Així ho constaten les últimes dades d’Endesa, que apunten que 1.733 famílies es consideren vulnerables – i compten amb una rebaixa del 60% en la seva factura–, mentre que 1.154 són vulnerables severes i gaudeixen d’una reducció de fins al 70%.

Del total d’assignacions a la nostra ciutat el 2021, un 39% han estat renovacions i un 61% noves sol·licituds. Segons la  companyia elèctrica, el 49% dels beneficiaris de Sabadell són persones en situació de vulnerabilitat. La resta de beneficiaris són famílies nombroses (45%), pensionistes (5%) i només l’1% correspon a col·lectius que han estat afectats per la crisi econòmica derivada de la Covid-19 i que s’han acollit a aquesta ajuda.

El bo social a Sabadell: 2.887 famílies beneficiàries el 2021 (+10%)

“Hem notat un increment de la pobresa, també l’energètica”, destaquen fonts de Creu Roja Sabadell, les persones en situació de pobresa –inclosa l’energètica– s’ha incrementat un 53% durant l’any Covid: si al 2019 l’entitat atenia 1.300 persones, el 2020 se n’atenien 2.000, una xifra que s’ha mantingut estable el 2021.

El càlcul del preu de l’energia és estimat. S’han pres com a referència els valors mitjans que marca l’Institut Català de l’Energia (209,97 euros el MWh per a l’electricitat i 159,45 euros el MWh per al gas) i el consum mitjà, segons la Red Eléctrica de España (REE) –270 kWh– i l’estimació de consum mensual de l’IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía), de 5.097 kWh anuals de mitjana.

Pobresa energètica a Sabadell: 1.114 llars protegides el 2021

Comentaris
To Top