Ciutat

La icònica casa Pompeu Casanovas, en rehabilitació

La cruïlla del carrer de Sant Pau amb Montserrat (Centre) viurà una transformació en els pròxims dos anys segons el projecte que està treballant una promotora local. Si tot va segons el previst, la casa de Pompeu Casanovas, al carrer de Sant Pau, 56, serà rehabilitada, i a la façana que dona al carrer de Montserrat s’hi construirà un edifici amb una planta d’aparcament soterrani, planta baixa i tres d’alçada. En total hi haurà sis pisos. Els dos projectes ja estan en tràmit i els impulsors esperen rebre les llicències per començar les obres, previsiblement a principis del 2023.

La casa Casanovas, al carrer de Sant Pau, 56 / LLUÍS FRANCO

La casa Casanovas, al carrer de Sant Pau, 56 / LLUÍS FRANCO

Pel que fa a la casa Pompeu Casanovas, es tracta d’un immoble protegit pel pla de protecció del patrimoni de Sabadell i se’n conservaran els elements més destacats com la singular creu i la claraboia de la coberta, la façana i l’escala interior. La construcció de l’edifici de nova planta, per la seva part, comportarà enderrocar la façana de la casa que dona al carrer de Montserrat i que és on hi havia hagut inicialment el magatzem de llana de l’industrial tèxtil Pompeu Casanovas.

Posar en valor el patrimoni

El projecte de rehabilitació es farà després que la casa va quedar deshabitada el 2020 i anirà a càrrec de la constructora sabadellenca Hàbitat Català, dirigida per Joan Arjona. El sabadellenc es mostra il·lusionat de poder rehabilitar aquest edifici del 1890 amb la perspectiva posada en tenir l’obra acabada el 2024. “L’any en què Sabadell serà Capital de la Cultura Catalana, ens fa il·lusió poder oferir a la ciutat una altra casa rehabilitada juntament amb la casa Llonch i la xemeneia Bros, tres elements en què hem participat”, explica Arjona. La xemeneia ja està acabada i la seva restauració forma part del projecte d’obres per construir pisos a l’antiga fàbrica de tints Bros del carrer de Bosch i Cardellach.

Imatge virtual de com serà la rehabilitació de la casa Casanovas i el futur edifici nou al fons / CEDIDA

Imatge virtual de com serà la rehabilitació de la casa Casanovas i el futur edifici nou al fons / CEDIDA

A diferència de la casa Llonch (Cervantes, 43), que mantenint l’estructura i els elements protegits passarà a tenir tres pisos -un per planta-, la casa Casanovas es mantindrà com a una única unitat. La seva ubicació, molt cèntrica, fa pensar als promotors que “pot funcionar com a casa unifamiliar amb altres serveis compatibles”, tipus despatx, per exemple d’un notari, advocat, metge, etc. L’immoble és de 440 metres quadrats i compta amb un jardí de 160 metres quadrats.

“És un orgull poder recuperar una joia com la casa de Francesc Llonch”

La casa la va construir el 1890 Rafael Estany i entre 1918 i 1920  l’arquitecte Josep Renom la va reformar, tal com té documentat l’Ajuntament de Sabadell a la fitxa de protecció d’aquest immoble. El correcte estat de conservació de la finca permetrà mantenir elements com les parets mestres, entre altres.

Arjona veu amb preocupació l’escalada del preu dels materials. “Preocupa tant l’encariment com l’estoc”, apunta, perquè indústries com la ceràmica tenen problemes d’abastiment, en part per la guerra.

Casanovas, industrial llaner

L’immoble de Sant Pau, 56, va ser la casa-despatx de l’industrial llaner sabadellenc Pompeu Casanovas Turull. Allà també emmagatzemava la llana que importava i exportava fins que la va traslladar als Docks de la Gran Via, tal com recorda la seva neta, la historiadora Àngels Casanovas.

Part del jardi de la casa Casanovas / CEDIDA

Part del jardi de la casa Casanovas / CEDIDA

Perspectiva alçada del fanal de l'escala interior de la casa Casanovas / CEDIDA

Perspectiva alçada del fanal de l’escala interior de l’immoble / CEDIDA

Contrapicat del fanal de l’escala interior de la casa Casanovas / CEDIDA

Comentaris
To Top