Ciutat

Andreas Eigenbauer: “El poble rus ho està passant malament amb la guerra d’Ucraïna”

Andreas Eigenbauer és un estudiant sabadellenc que va viatjar a principis d’any a Rússia per acabar la seva carrera universitària. Res no li feia pensar que poc després hauria de tornar a Sabadell. Descriu l’ambient tens que va viure als carrers més emblemàtics de la capital russa, l’oposició ferma a la guerra de gran part del poble rus, el control de la informació i les conseqüències de les sancions europees.

En pocs mesos ha viscut dues realitats a Rússia, un país que ara obre capçaleres de diaris a tot el món. Com ha canviat el país?

Em va impactar com la plaça Roja i altres punts emblemàtics de la ciutat, abans llocs molt turístics, passaven a estar custodiats per militars i policies disposats a arrestar qualsevol manifestant que mostrés dissidència amb la guerra a Ucraïna.

Com ho viu, la població?

No he conegut ningú del meu entorn que aprovi la invasió. L’ambient és tens, hi ha molta preocupació especialment entre la gent més jove. El poble ho està passant molt malament amb la invasió.

La dissidència o la “desinformació” que consideri el Kremlin pot estar penada amb quinze anys de presó.

Per això mateix moltes persones desisteixen de manifestar-se públicament per temor a les represàlies. 

El sabadellenc Andreas Eigenbauer ha viscut els darrers mesos a Rússia / cedida

El sabadellenc Andreas Eigenbauer ha viscut els darrers mesos a Rússia / cedida

També s’ha aprovat una censura als mitjans de comunicació. Com arriba la informació?

De part. Hi ha gent molt desinformada, especialment les persones més grans. Putin ha restringit molt la informació. Per sort, hi ha forma d’informar-te a través de les xarxes socials, tot i que també s’ha restringit l’accés a Twitter o Facebook. S’ha prohibit utilitzar paraules com ara ‘invasió’ o ‘guerra’. La informació és parcial, tant a Rússia com a Europa.

Parlem de la resposta d’Europa i els Estats Units. Com han afectat les sancions a la població russa?

Els hi ha canviat totalment la vida. Jo vaig tornar a Sabadell en el moment que no vaig poder treure efectiu de la meva targeta. Tampoc la podia fer servir. Per sort, portava diners, però temia quedar-me’n sense. Les sancions han estat contundents. 

I la moneda s’ha devaluat.

Molt, moltíssim. Els russos han perdut molt poder adquisitiu. Els productes s’han encarit molt. Per agafar un vol, el bitllet ascendia a 1.500 euros. Han quedat completament aïllats econòmicament, i també moltes empreses europees i americanes han tancat. Apple, McDonald’s…

Comentaris
To Top