Ciutat

El subsol de Sabadell, tot un món per descobrir

La ciutat la configura el que es veu i el que no. El que es diu i el que es manté en secret. I Sabadell té molts elements que fan que sota terra hi hagi molta vida perquè hi passen o hi han passat moltes coses. Ja siguin els forns de ceràmica del segle XVIII que ara acullen actes culturals, el refugi antiaeri de l’aeroport com a espai de memòria històrica o l’estació d’FGC que serveix com a espai de pràctiques, els elements del patrimoni sabadellenc que s’han conservat són diversos, i en comptes de quedar en desús i abandonats, en són uns quants els casos en què iniciatives públiques i privades els han donat una segona i tercera vida.

Els forns de l’Espai FOC i l’escenari de la CavaUrpí. Via de Massagué i carrer de Sant Maties.

A la Via Massagué 5 i 7, la botiga de catifes Ventura té un tresor de mitjans del s. XVIII. És l’Espai FOC, on conserven dos forns de ceràmica, activitat comercial clau de l’època. També amaga un racó mític la CavaUrpí del carrer de Sant Maties, hereva de la Discotheque Sacs i la primera taverna dels Urpí, on també teixien sacs. Els forns són al soterrani de la botiga Ventura i es poden visitar quan aquesta està oberta o assistint a una de les activitats culturals que organitzen sovint, com passa amb la CavaUrpí.

Francesc Ventura, contemplant l'exposició de l'Espai FOC / LLUÍS FRANCO

Francesc Ventura, contemplant l’exposició de l’Espai FOC / LLUÍS FRANCO

Els propietaris de l’Espai FOC són Francesc i Concepció Ventura. Ell explica que tenir aquest indret suposa “una gran satisfacció. I en aquests últims 25 anys, un motiu que ens ha ajudat a continuar treballant”.  Per la seva part, la CavaUrpí, dels cosins Pere i Josep Urpí, és un feu cultural de la Creu Alta.

Celebració dels 50 anys de la Discotheque Sacs, a la CavaUrpí, el novembre de 2019 / LLUÍS FRANCO

Celebració dels 50 anys de la Discotheque Sacs, a la CavaUrpí, el novembre de 2019 / LLUÍS FRANCO

“Poder tenir cura de la cava ens vincula amb el celler, la carbonera i el magatzem de la 1a generació, la discoteca pionera a la ciutat i la seu cultural que ara es desplega cada setmana. Orgull creualtenc”, reivindica Pere Urpí.

El refugi antiaeri de l’aeroport. Aeroport de Sabadell.

L’Ajuntament de Sabadell de la Segona República va excavar 10 refugis antiaeris per protegir la població de la guerra civil entre els anys 1936 i 1937. Actualment, només es té constància del número 1, que es pot visitar en ocasions puntuals com en l’activitat que organitza el Museu d’Història per Festa Major.

Refugi antiaeri de l’aeroport de Sabadell / AJ. SABADELL

El refugi 1 es troba a la zona on hi ha el Club de Tir Sabadell, mentre que la resta estaven repartits pels terrenys del camp d’aviació: a l’est, l’oest i a la zona dels tallers i hangars.

Celler d’una casa antiga. Diverses ubicacions.

Ja sigui en una de les cases angleses de la ciutat, o en una casa senyorial com la de Francesc Llonch (s. XIX), a Sabadell hi ha diversos cellers o grutes en un nivell lleugerament inferior a terra.

Celler d’una casa anglesa de Sabadell / CEDIDA

Eren i segueixen sent espais frescos pensats per guardar-hi tot tipus de productes, ja siguin llegums, carns o vins. I, també, són un espai on avui dia hi pot haver de tot.

Els transformadors elèctrics soterrats d’Endesa. Plaça de l’Àngel.

La xarxa elèctrica de Sabadell transcorre per diversos espais. A part del cablejat del carrer, hi ha tota una infraestructura soterrada que aporta l’electricitat al municipi.

El centre de transformació que hi ha sota la plaça de l'Àngel / CEDIDA

El centre de transformació que hi ha sota la plaça de l’Àngel / CEDIDA

Són els centres de transformació de mitjana a baixa tensió, com el que hi ha a la plaça de l’Àngel, a la zona que s’identifica per dues sortides de ventilació.

L’aparcament del Passeig: la famosa caixa. Passeig de la Plaça Major.

Quan es van fer les obres de la nova estació d’FGC Sabadell Plaça Major, entre el Passeig i el vestíbul es van construir dues plantes d’aparcament soterrani. A peu, s’hi accedeix per una porta que queda dissimulada, i està tancada, però que tothom pot veure si s’hi fixa.

L'aparcament té dues plantes soterrades; aquesta és una part de la primera / LLUÍS FRANCO

L’aparcament té dues plantes soterrades; aquesta és una part de la primera / LLUÍS FRANCO

Només diem construir, perquè literalment només es va fer l’obra civil i no hi ha ni les instal·lacions ni les clàssiques línies blanques de les places d’aparcament. La intenció de l’Ajuntament és enderrocar la paret que es veu al fons de la imatge i connectar aquest espai directament amb el pàrquing que hi ha just a l’altra banda, el de Doctor Robert. La unió permetria disposar d’un gran aparcament de 500 places en total amb entrada i sortida pel passeig Manresa.

Els túnels soterranis que creuen el Taulí. Corporació Sanitària Parc Taulí.

Els inicis del Parc Taulí es remunten a principis del s. XX a l’hospital de la Salut, on originalment es tractaven malalties respiratòries i ara acull la direcció de la corporació sanitària. Un cop al costat de la Salut es va fer la residència Albada, les monges que gestionaven l’hospital van construir un túnel per passar de l’hospital a la residència.

Túnel de la Salut, al Taulí / VICTÒRIA ROVIRA

Túnel de la Salut, al Taulí / VICTÒRIA ROVIRA

“Servia per passar d’una banda a l’altra els malalts, de l’hospital a la residència; i també el menjar i la roba”, detalla el director d’Economia i Serveis del Taulí, Francesc Luque. Amb els anys el túnel s’ha anat ampliant i ja comunica tots els edificis de l’hospital, també el nou edifici Ripoll que s’està acabant de construir.

Aqüeducte romà de Can Gambús. Carrer del Regne Unit.

Una excavació arqueològica del 2004 va permetre documentar l’aqüeducte romà subterrani (cuniculus) de Can Gambús. Es tracta d’un element ben singular del patrimoni del qual se’n desconeix l’origen i la destinació.

L'aqüeducte romà de Can Gambús / LLUÍS FRANCO

L’aqüeducte romà de Can Gambús / LLUÍS FRANCO

Es tracta d’una de les poques estructures d’enginyeria hidràulica romana d’aquestes característiques conservada a Catalunya. Es creu que va ser abandonat entre els segles I i II dC i se n’han documentat 121 metres de recorregut. Es pot visitar en ocasions especials com en les Jornades Europees d’Arqueologia.

L’estació d’FGC Sabadell Rambla. Carrer de la República.

A l’antiga estació d’FGC a la Rambla ja no hi passen els trens, però a les vies hi ha un vagó. Aquesta unitat i el conjunt de l’estació serveixen de pràctica per als bombers i altres serveis d’emergències.

Pràctica dels Bombers a l’antiga estació Sabadell Rambla d’FGC / D.S.

Les condicions de l’equipament permeten fer pràctiques en una situació totalment realista, com per exemple el simulacre d’un atropellament o un incendi.

Dipòsits d’aigua. Diverses ubicacions.

Sabadell acumula aigua en diferents dipòsits d’Aigües Sabadell. N’hi ha 10, ubicats a Can Deu, la zona de Ca n’Ustrell, Can Llong, Serra d’en Camaró i a la Serra de Galliners.

Dipòsit d'Aigües Sabadell / D.S.

Dipòsit d’Aigües Sabadell / D.S.

En alguns llocs hi ha fins a tres dipòsits. En total, tenen una capacitat d’emmagatzemar 78.700 metres cúbics d’aigua.

Les restes de la muralla de la ciutat. Raval de Dins.

La vila emmurallada de Sabadell del s. XV encara es pot resseguir en diferents espais, alguns més visibles que d’altres.  Recentment, s’ha descobert un tros de la muralla en un edifici del Raval de Dins cantonada carrer Mare de Déu de Montserrat, que permet saber fins on arribava aquesta construcció a la part nord de la vila.

També s’ha trobat un pou. I altres trossos de la muralla es poden resseguir a la Via de Massagué i en altres establiments on s’han conservat i es mostren algunes parts de la muralla, com al Banc Sabadell del Passeig.

Com puc entrar en aquests llocs?

N’hi ha de més accessibles que d’altres, segons l’activitat que s’hi desenvolupa. Anar a l’Espai FOC o a la CavaUrpí només requereix fer-los una visita en dia d’exposició o concert. El refugi antiaeri i l’aqüeducte romà només obren en ocasions especials, mentre que al túnel del Taulí només hi podreu passar sent pacients o treballadors.

Comentaris
To Top