Ciutat

MAPA: On hi ha radars de velocitat mòbils a Sabadell?

L’Ajuntament de Sabadell va ingressar 3,5 milions d’euros en multes de trànsit el 2021, un 37,1% més que l’any anterior. L’augment en la recaptació té a veure amb l’increment dels dispositius de radar mòbil: la Policia Municipal en va realitzar 360 en tot l’any. Els dispositius itinerants van sancionar 9.503 conductors per excés de velocitat (+584% respecte al 2020). Les multes de radarmòbils i el fix de la Gran Via– representen ja el 41% de les sancions imposades per la Policia Municipal.

La recaptació per infraccions de circulació va ser de 3,48 milions d’euros el 2021, la més alta des del 2017 (3,8 milions d’euros). Els ingressos municipals del 2021 queden se situen per sobre d’abans de la pandèmia (2019), quan es van ingressar 2,6 milions d’euros. En relació amb l’any 2020 –marcat per la pandèmia i les seves restriccions– l’augment és de 942.678 euros (+37,1%).

El reforç en la vigilància del trànsit, així com dels mecanismes sancionadors, responen a l’objectiu de reduir les víctimes i els ferits greus en accidents. No hi ha un afany recaptatori, segons explica el tinent d’alcaldessa i regidor de Seguretat, Jesús Rodríguez: “Quan vam arribar la situació era desgraciada. Calia fer més esforços per evitar l’excés de velocitat i el consum de drogues i alcohol”, explica.

Segons dades de la Policia Municipal, el 2021 es va tancar per primera vegada amb zero víctimes mortals en accidents de trànsit, lluny de les pitjors xifres de dècada (2016) quan hi van haver 105 ferits greus i morts en sinistres. La reducció de la sinistralitat es vincula a mesures coercitives –com els radars– però també a l’aplicació de zones limitades a 30 quilòmetres per hora en tots els carrers de direcció única i a l’augment dels controls d’alcoholèmia i drogues.

MAPA: On es fan els controls mòbils?

El Diari de Sabadell ha situat els 50 llocs més recurrents on es fan controls de velocitat amb radar mòbil [vegeu el mapa]. Les dades han estat facilitades per la Policia Municipal de Sabadell i són una mostra representativa dels controls realitzats el 2021.

Entre els punts habituals hi ha la Gran Via (a banda dels fixos), la Rambla d’Ibèria, l’Eix Macià, l’avinguda d’Estrasburg. Per barris, Gràcia concentra un major nombre d’objectius de trànsit –15 dels llocs escollits per controlar la velocitat, el 30% de la ciutat–. El radar mòbil es descarta al centre històric, on els carrers són estrets, hi ha poca visibilitat i molts passos de vianants. Unes vies “on ja és difícil córrer més del compte”, segons expliquen des de la Policia Municipal.

Els controls s’acostumen a dur a terme en carrers limitats a 50 quilòmetres per hora (km/h). En aquestes vies, els conductors que superen els 60 km/h són sancionats amb 100 euros. Aquells que superin els 100 km/h s’enfronten a una denúncia per la via penal, una multa de 600 euros i perden el carnet.

GRÀFICS | Sabadell, ciutat sota vigilància: les multes de radar pugen un 584% el 2021

Fotografies: Lluís Franco

Comentaris
To Top