Ciutat

L’Ajuntament reserva 7,9 milions d’euros per a les plusvàlues

Ara, l’impost de la plusvàlua només s’ha de pagar quan hi hagi un guany econòmic, no quan es perdin diners / LLUÍS FRANCO

En un ple extraordinari, el Govern aprova ampliar el pressupost del 2022 amb 8,6 milions d’euros del superàvit de l’any passat

Ara, l’impost de la plusvàlua només s’ha de pagar quan hi hagi un guany econòmic, no quan es perdin diners / LLUÍS FRANCO

L’Ajuntament de Sabadell ha reservat una partida de 7,9 milions d’euros per compensar la reducció d’ingressos que preveu en aquest concepte per a aquest any. La mesura la va ratificar el ple municipal ahir dimecres en una sessió extraordinària, en què es va aprovar utilitzar 8,6 milions d’euros del superàvit del 2021 per ampliar el pressupost d’aquest any. Va ser el segon punt de l’ordre del dia, aprovat amb el suport del Govern i Junts i l’abstenció d’ERC, Crida i Ciutadans. En el primer punt, aprovat per unanimitat, es va acordar l’increment de les tarifes del servei de taxi un 2,8%.

Fonts municipals asseguren que la reserva de fons per la plusvàlua es fa “de forma prudent per fer front a les possibles afectacions per la sentència del Tribunal Constitucional sobre la plusvàlua i qualsevol altre imprevist que pugui sortir durant l’any 2022”.

La decisió rau en la sentència del Constitucional que l’any passat va obligar a canviar el mètode de càlcul de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, més conegut com a plusvàlua. El tribunal va sentenciar que aquest impost només s’ha de pagar als ajuntaments si la persona que ven o hereta un immoble o un solar hi guanya diners, mentre que no haurà d’abonar cap quantitat si en perd. Es tracta del segon impost amb què l’Ajuntament de Sabadell recapta més diners després de l’IBI, fins ara uns 15 milions d’euros anuals. A partir d’aquest any, el consistori preveu que n’ingressarà un 30% menys, aproximadament uns 5 milions d’euros menys.

L’ampliació del pressupost permetrà destinar 2 milions d’euros a programes de contractació temporal de personal; 1,3 milions d’euros a despeses de subministrament elèctric i 1,1 milions d’euros per actualitzar l’IPC del contracte amb Smatsa de neteja viària i recollida de residus com a elements principals. En total, el superàvit del 2021 era de 33,5 milions d’euros, dels quals 8,6 es destinen a aquestes qüestions, 7,9 a les plusvàlues i 17 milions a compromisos ja adquirits o projectes d’exercicis anteriors.

L’oposició vol més realisme

“Continuem sense projecte de ciutat”, va denunciar la regidora d’ERC Èlia Soriano-Costa. Tant Anna Lara, de la Crida, com José Luis Fernández, de Ciutadans, van reclamar més justificació al Govern perquè consideren que moltes despeses que ara surten del romanent ja es podrien haver previst en el pressupost. “Tenim el costum de no pressupostar de manera realista”, va dir Fernández.

Per la seva part, els socis externs del Govern, Junts per Sabadell, van donar suport als comptes perquè volen “que la ciutat continuï avançant amb els projectes que també impulsem des de Junts”, tal com va manifestar el portaveu de la formació, Lluís Matas.

L’Ajuntament de Sabadell deixarà d’ingressar 5 milions d’euros l’any per la plusvàlua

Comentaris
To Top