Ciutat

Els Mossos incorporen dos helicòpters d’última generació a l’aeroport de Sabadell

helicopters mossos d'esquadra

Han suposat una inversió de 7 milions d’euros i serviran per guanyar en autonomia i operativitat

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va presentar dijous els dos helicòpters d’última generació que s’han incorporat a la Unitat Central d’Helicòpters i que tindran la base a l’aeroport de Sabadell. Es tracta de dos Airbus, l’H135 i l’H135 Helionix, dotats dels últims avenços tecnològics en matèria aeronàutica, tant en seguretat com en eines d’assistència a la ciutadania.

Els nous aparells permetran guanyar en autonomia i operativitat per actuar amb més precisió en entorns complexos. La inversió per utilitzar les dues aeronaus fins a finals del 2023 ha estat de 7.086.312 d’euros. Elena va destacar que amb els nous helicòpters la policia catalana es consolida com una de les de referencia a nivell europeu.

Aquests helicòpters s’afegeixen al ja existent, un AS-355-NP, que ha estat oferint servei des de l’any 2009. Amb les noves incorporacions se superen les limitacions de disposar d’un únic helicòpter. Disposar de tres aeronaus permetrà realitzar dos serveis alhora, o bé, allargar la presència en dispositius de llarga durada.

Els nous models son helicòpters lleugers utilitzats arreu del món en emergències mèdiques, dispositius policials, entrenament militar o manteniment de parcs eòlics industrials, fet que l’acredita com un helicòpter multifuncional. També destaquen per l’augment en la capacitat de càrrega de material i l’augment de la capacitat de la cabina, fins a 7 persones, que permetrà realitzar funcions d’helitransport.

El model H135 Helionix disposa de grua, per facilitar la inserció i extracció de membres d’unitats especials en llocs de difícil accés. A més, aquest model té un sistema de pilot automàtic de 4 eixos que redueix la càrrega de treball del pilot incrementant la seguretat de la missió.

El disseny de la cabina ajuda augmentar la consciència situacional, a més, ofereix tres pantalles electròniques de grans dimensions dotades amb NVG (visió nocturna) i dos GPS que garanteixen un sistema de navegació i comunicació tot en un.

L’altre model, el H135, disposarà de càmera tèrmica d’alta resolució giro-estabilitzada i un focus de llum d’alta densitat. Es podran captar imatges a distàncies de mes de 5  quilòmetres amb una resolució 1080 (FULL HD).

Unitat Central d’Helicòpters 

L’any 2002 la Direcció General de la Policia va incorporar la unitat de mitjans aeris al cos de Mossos d’Esquadra i des d’aleshores la policia ha disposat d’un helicòpter per donar resposta a les funcions policial en l’àmbit aeri.

Els principals tipus de serveis de la unitat són en l’àmbit de la seguretat ciutadana, com les manifestacions, control d’infraestructures, participació en actes esportius o recerca de persones. També destaquen els dispositius d’investigació i la realització d’informes tècnics, edició d’imatges o fotografies per operatius i investigacions.

Durant el 2021 la unitat va realitzar 1.083 serveis/actuacions, un 40% durant els mesos de març, abril i maig. La majoria dels serveis o actuacions van ser a zones poc habitades o rurals. Així mateix, la unitat treballa coordinadament amb altres unitats del cos i amb altres departaments, tant en la seva tasca preventiva com operativa.

Comentaris
To Top