PERE ALAVEDRA

Una altra visió sobre la guerra d’Ucraïna

[Per Pere Alavedra, enginyer industrial]

Com tots vosaltres, fa mesos que llegim articles, i algun llibre, sobre Ucraïna i per què ha estat envaïda. Permeteu-me que us ofereixi una visió diferent.

Sovint he vist que s’ha comparat Putin amb el Tsar, o amb Hitler, però crec que amb qui té més afinitats és amb Stalin, tots dos somiàvem amb la gran Rússia. No oblidem que qui comença la Segona Guerra Mundial són Hitler i Stalin, amb la invasió conjunta de Polònia.

Un altre fet que sovint la historiografia oblida és que una de les massacres més importants del segle XX la perpetrà Stalin contra Ucraïna, va ser l’anomenat Holodomor o Golodomor, hi ha qui l’anomena genocidi ucraïnès o holocaust ucraïnès, són els noms que s’han donat a la fam provocada pel règim estalinista, que assolà Ucraïna, durant els anys 1932-1933, en la qual segons dades actuals, estretes dels arxius soviètics, va provocar entre 3 i 3,5 milions de morts, amb la finalitat d’aixafar tota resistència contra el règim soviètic i ampliar el control sobre la pagesia.

Per tant, no té res d’estrany que a la mínima oportunitat el poble ucraïnès cerqués la independència en el moment de la caiguda de l’URSS, i tampoc ho té la voluntat de Putin de recuperar Ucraïna, per la força, com ho va fer Stalin.

Tot i que ajuda a centrar el conflicte, i un gran nombre d’articles fan especial èmfasi en els aspectes militars, voldria posar la mirada en els aspectes econòmics, ja que són els que realment tem Putin.

A la taula podem veure l’evolució del PIB 2005-2020 a diferents països per poder-los comparar.

En primer lloc, voldria fixar la vostra atenció en l’evolució del PIB per capita de Rússia, l’any 1999 era de 1.330 €, creix ràpidament durant la primera dècada del segle fins a arribar als 8.648 €, però s’estanca durant la segona dècada.

Mentrestant, hi ha un creixement espectacular als Estats Units, i fort a la Unió Europea.

Si mirem els casos de Romania, amb 1.500 €, i Bulgària, amb 1.560 €, l’any 1999, tenen un creixement constant; Romania superant amb escreix Rússia i Bulgària la iguala.

Un cas molt especial són els tres països bàltics sorgits de l’antiga URSS, amb uns creixements que posen en evidència els avantatges de la llibertat de mercat.

Putin el que vol evitar és que el creixement econòmic li arribi a la frontera. Veiem la pobresa de Bielorússia (10 milions d’habitants) o d’Ucraïna (40 milions, sense Crimea), són els veritables taps en la transició de la riquesa entre la Unió Europea i Rússia, és el trencament d’aquest statu quo el que ha portat la invasió.

Comentaris
To Top