Ciutat

Montse Font (Creu Roja): “Les seqüeles emocionals de la Covid són presents”

La presidenta de Creu Roja Sabadell, Montse Font / Lluís Franco

El voluntariat a l’entitat de Sabadell s’ha disparat un 78% després de la Covid

La presidenta de Creu Roja Sabadell, Montse Font / Lluís Franco

Quan va entrar a presidir Creu Roja Sabadell, era difícil intuir que es trobava davant d’un dels reptes més difícils que l’entitat havia d’assumir. I que hauria de deixar a una banda els projectes d’infància i acompanyament que volia impulsar a Sabadell. La Creu Roja va estar a primeríssima fila davant de l’altra cara de la Covid. La institució es va convertir –i s’ha refermat– en el punt d’amortització de l’impacte social de la Covid i el punt de suport de milers de famílies. 

En concret, 40.158 persones van rebre atenció de la Creu Roja l’any 2020. I 76.000 l’any 2021. “Vam comprovar la nostra capacitat de reacció”, valora Montserrat Font, presidenta de Creu Roja Sabadell. Durant els primers moments de la pandèmia, la institució es va posar cap per  avall: de ser una entitat amb projectes d’acompanyament a centrar-se en la pura tasca assistencial. L’emergència del moment ho requeria.

D’allò ja en fa dos anys. I les coses han canviat profundament. Parlem de la pandèmia en passat, però encara hi queden els seus efectes residuals. Quatre reflexions: Sabadell és ara més solidària. La Covid ha deixat seqüeles emocionals profundes. L’escletxa digital és la nova desigualtat post-Covid. I els casos de vulnerabilitat són ara més pronunciats. “L’emergència social no ha acabat pas”, assevera Font.

Solidaritat desbocada

Montse Font sosté que, arran de la pandèmia, Sabadell es va mostrar molt sensible als contratemps socials. La implicació va ser múltiple: des d’augmentar considerablement les donacions fins a oferir l’ajuda sincera de mig miler de voluntaris joves. Les dades parlen per si soles: a hores d’ara, a la seu de Sabadell, 1.100 voluntaris ofereixen un cop de mà. L’any pre-pandèmia, n’eren 618. És a dir: el voluntariat s’ha disparat un 78% després de la Covid.

Les col·laboracions econòmiques també van ser cabdals: el 2020, 33 empreses van fer aportacions directes i 501 socis van augmentar la seva quota: 31.300 euros. “Sabadell sempre ha estat solidària. Però la Covid ens ha tocat més la fibra”, destaca.

Solitud, l’altra realitat

Por, solitud de gent gran i aïllament. Les seqüeles emocionals de la Covid encara hi són, com han detectat des de la Creu Roja. “Les famílies han deixat enrere les necessitats més bàsiques i ara ens preocupa la salut emocional”, admet Font. En contacte directe amb centenars de persones, sosté que han hagut de redoblar esforços en fer una major atenció i suport emocional. Ja durant la pandèmia es van impulsar l’atenció telefònica a la gent gran. Els Centres de Contacte van realitzar més de 21.000 trucades el 2020 i 2021. A hores d’ara, continuen detectant les pors, especialment, de la gent gran.

Escletxa digital

Amb la Covid, els processos de digitalització van accelerar estrepitosament. L’únic contacte viable era el digital. I les tasques burocràtiques i administratives van seguir el mateix camí. La digitalització forçosa d’aquestes gestions “van reforçar l’escletxa digital”. Una realitat que administració i entitats busquen combatre.

Vulnerabilitat

Durant el primer any de la Covid-19, la Creu Roja va atendre 15.997 persones en ajuda humanitària, una xifra que escalava un 72% respecte a l’any 2019. Les xifres no són pas les que van ser, però els casos que s’hi han quedat són “més greus”.  Font reconeix la tasca que s’hi està fent per erradicar el sensellarisme, però alhora sosté que “la Covid ha agreujat els casos més vulnerables”. Confia a poder revertir la situació.

La vida després del virus continua. Creu Roja continua enfocada en els seus projectes d’infància i sensellarisme. El projecte Entre Vies és un dels motius d’orgull per a la seva presidenta. Però encara queden més programes al tinter.

Els efectes socials de la Covid: la Creu Roja atén 16.000 persones en ajut humanitari

Comentaris
To Top