Oci i cultura

Com fer un teatre de làmines de paper ‘kamishibai’

Si us acosteu dissabte a la Fira Sakura i teniu criatures, podran gaudir de tres tallers impartits pel centre Nipponia, ubicat a Girona.

Per començar, entre les 16 hi les 17 h parlaran del kamishibai. De fet, és un teatre de fusta (literalment, teatre de paper) en què s’expliquen els contes passant làmines de les diverses escenes per la finestreta d’aquest petit teatre. 

Aquesta és la manera tradicional d’explicar contes al Japó: antigament un senyor conta-contes anava de poble en poble amb el seu kamishibai carregat a la bici, reunia els nens a la plaça del poble i els explicava el conte mostrant les làmines. I d’aquesta manera, era una gran festa. En aquesta sessió s’explica la història d’un d’aquests senyors conta-contes que viatjava pel món i que intenta transmetre la pau mitjançant el seu kamishibai.  

Conta-contes ‘kamishibai’ / DS

També s’explica un altre conte per engrescar els nens a respectar la natura. 

Carme Feliu, directora de Nipponia i professora de japonès, sosté que “explicar contes amb kamishibai sol atraure molt l’atenció del públic infantil i solem fer-los de manera participativa i engrescadora”. 

També s’aprendran expressions habituals en llengua japonesa mitjançant el manga

“Així ho hem percebut fent conta-contes a la Sala de Lectura de la Casa de Cultura de Girona dins el marc del Menú de Lletres dedicat a la literatura japonesa al Girocòmic, a una escola de Sabadell…”, enumera. El taller està recomanat per criatures de 4 a 7 anys.

Dibuixar manga

Pel que fa al segon taller (de 17 h a 18 h) s’ensenyaran diverses tècniques de dibuix manga pas a pas i cada participant les practica al seu nivell i amb el seu propi estil. 

Comencem per la cara i el cos, i avancem cap a les expressions facials, postures del cos i el moviment en la vinyeta. 

Dibuix de manga / DS

Els alumnes que fan japonès poden a més fer parlar els seus personatges en japonès a les bafarades. “Sempre té molt d’èxit de participació”, sosté Carme Feliu. El taller està a càrrec de la professora de dibuix Manga de Nipponia. En aquest cas, està recomanat a partir de 8 anys fins a adults (ja que hi haurà una agrupació per nivells). 

De fet ja han portat a terme diversos tallers de dibuix manga a biblioteques de Girona, centres cívics, així com a la biblioteca de Canillo (Andorra).

Expressions bàsiques

Finalment, entre les 18 h i les 19 h s’impartirà un peculiar taller per aprendre  japonès mitjançant el manga i l’anime.  

De fet, s’aprenen les salutacions i expressions bàsiques en japonès i també aquelles frases més utilitzades en el món del manga i l’anime i es practicaran en grup oralment.

Així, el pròxim cop que miris el teu anime o manga preferit has d’identificar alguna de les expressions apreses en aquest taller. Un taller que està crida a tenir molt d’èxit entre els joves otakus.

Comentaris
To Top