Oci i cultura

Reivindicant Maria Codina i Anita Figueras, fotògrafes del jove segle XX

Uns bous tiren d'una barca de pesca a Caldes d'Estrac. Entre 1916 i 1919 / Maria Codina Duran [Arxiu Històric de Sabadell]

El proper dilluns 2 de maig, a les 18.30h, tindrà lloc una nova conferència mesnual de Fotoconnexió, entitat cultural dedicada a promoure la investigació, conservació i difusió de la fotografia. En aquesta ocasió el protagonisme recaurà sobre dues fotògrafes sabadellenques de principis de segle XX: Maria Codina Duran (Sabadell, 1897-1978) i Anita Figueras Crehueras (Sabadell, 1903-1985). L’acte tindrà lloc al Cercle Artístic de Sant Lluc (carrer Mercaders número 42, Barcelona).

La conferència serà un col·loqui  amb un trinomi format per David González Ruiz (arxiver de la Secció d’Imatge i So de l’Arxiu Històric de Sabadell), Plàcid Garcia-Planas (periodista i net d’Anita Figueras) i Santiago Vila-Puig (antic viatjant tèxtil, fotògraf, cineasta aficionat i fill de Maria Codina). 

Una vella Kodak

Maria Codina Duran i Anita Figueras Crehueras eren dues adolescents quan, a mitjans de la dècada de 1910, els seus pares els van regalar una càmera Vest Pocket de la marca Kodak perquè s’iniciessin a la fotografia d’una manera lúdica. Ambdues mostraren una gran sensibilitat artística i creativitat. Per una banda, durant els primers anys, Anita Figueras mostrava escenes inquietants marcades per un humor negre corrosiu que, amb el pas del temps, es transformaria en el registre gràfic d’una vida esplendorosa amb alguns viatges exòtics. En canvi, Maria Codina, fixaria el seu objectiu en l’entorn més proper.

Escena d’humor negre. Dècada de 1910 / Anita Figueras Crehueras [Col·lecció familiar Garcia-Planas]

Principalment retratava el poble de Caldes d’Estrac on passava llargues estades a l’estiu. Allà quedaria fascinada pel treball dels pescadors realitzant reportatges a cavall entre l’etnografia i la plasticitat. A més, destacar que Maria Codina va ser la primera sabadellenca a ser premiada en un concurs de fotografia a Sabadell el 1916. Elles són l’exemple de que les dones no van quedar al marge, i fins i tot van arribar a ser protagonistes, de l’expansió comercial de la fotografia entre els aficionats/des a principis del segle XX.

L’act es podrà seguir en directe a través de l’enllaç https://meet.jit.si/FOTOTERTULIES2022 .

Comentaris
To Top