Ciutat

El Taulí, l’hospital més ben valorat pels MIR

El Parc Taulí té la Unitat Docent de Medicina de la UAB a l'edifici Victòria Eugènia / LLUÍS FRANCO
El Parc Taulí / LLUÍS FRANCO

Els tres hospitals amb més d’un centenar residents i millors condicions laborals i retributives per als metges interns residents (MIR) són la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, el Consorci Sanitari de Terrassa i l’Hospital del Mar, segons un rànquing elaborat per Metges de Catalunya. En canvi, els tres centres que reben la menor puntuació són l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, el de Bellvitge i el Germans Trias i Pujol de Badalona. Els resultats s’han obtingut a través de les enquestes fetes pel sindicat per conèixer el respecte pels drets laborals i formatius dels futurs especialistes. En total ha obtingut 427 respostes, aproximadament el 10% dels MIR de Catalunya.

L’enquesta del sindicat qüestiona aspectes com els horaris i descansos, la quantitat de guàrdies mensuals, el temps destinat a la formació o la qualitat de la supervisió que reben els residents. Així mateix, analitza els seus drets retributius, com el prorrateig de les guàrdies a la nòmina de vacances, a les pagues extraordinàries i a les baixes laborals. La major part d’aquestes qüestions formen part de les mesures acordades per posar fi a la vaga MIR de l’octubre de 2020, o són drets consolidats per sentències judicials favorables als interessos dels residents.

Els resultats diferencien entre hospitals i atenció primària. En el ca dels primers també s’ha diferenciat entre centres amb més de 100 residents o menys.

Entre els hospitals mitjans o petits, els millor valorats són el de Figueres, el de Mollet i l’Institut Pere Mata de Reus. En canvi, els pitjors valorats són l’Hospital de Vic, el de Tortosa Verge de la Cinta i el Centre d’Oftalmologia Barraquer de Barcelona.

Pel que fa a les unitats docents d’atenció primària, les tres millors valorades són la unitat d’atenció familiar i comunitària (AFiC) del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), el centre ACEBA de Barcelona i la unitat AFiC de Girona. Els centres formatius d’atenció primària amb pitjor puntuació són la unitat AFiC de Tarragona i de Lleida, i la unitat docent del Consorci Sanitari del Maresme.

D’altra banda, l’estudi demostra que 16 centres no asseguren als MIR el dia de descans posterior a una guàrdia de 24 hores. A més, 10 no garanteixen un descans setmanal mínim de 36 hores ininterrompudes.

Reclamen millores

Per a MC, les dades acrediten que, en molts casos, les condicions laborals dels residents “necessiten millorar”, especialment pel que fa al descans i la conciliació. També veu preocupant que els MIR afirmin que es troben amb dificultats a l’hora de realitzar l’activitat formativa, ja que recorden que aquesta hauria de ser la seva prioritat. El sindicat ha afirmat que els MIR no són “mà d’obra barata” i ha instat els residents a reivindicar-ho.

Metges de Catalunya vol repetir l’estudi anualment per avaluar l’evolució del grau de compliment dels drets laborals, així com de les possibles millores que aconsegueixi el col·lectiu. El sindicat vol que el rànquing també serveixi als futurs residents a l’hora d’escollir el centre on faran el MIR.

Comentaris
To Top