Ciutat

La vida del Raval Medieval, al descobert

Part del material recuperat i restaurat obtingut de les intervencions arqueològiques, que ara es poden visitar al Museu d’Història / victòria rovira

Les successives intervencions arqueològiques al sector de Via de Massagué i Raval de Dins, als habitatges 10-22 i 15-27, respectivament, en els darrers anys, ha permès recopilar la vida d’aquest indret del Sabadell d’aleshores (segle XIII-XVIII). De l’època medieval, passant per l’època baixmedieval fins a l’època moderna. Sis segles perfectament documentats, amb el material obtingut, que des de 13 de maig i fins al 26 de juny es pot visitar al Museu d’Història de Sabadell.

Les prospeccions, realitzades per l’equip de l’arqueòleg sabadellenc Jordi Roig i sota la supervisió dels tècnics del Museu d’Història de Sabadell, han permès documentar sitges del segle XIII, les més antigues en aquest sector, que servien d’emmagatzematge i que estaven relacionats amb els habitatges i magatzems del Raval. Però l’aportació més interessant en termes històrics i de documentació de la primera fase de l’època baixmedieval ha estat poder confirmar l’existència de la muralla i el vall defensiu del segle XIV, durant l’època de fortificació de la vila de Sabadell.

En la segona etapa, tal com va avançar Diari de Sabadell, la nou d’os d’una ballesta de la família ballester o la moneda d’or –florí– de Pere III el Cerimoniós (foto), amaga dins d’una costella, són troballes de gran valor històric i arqueològic. En la tercera i darrera etapa del sector del Raval, en l’època moderna (fins al segle XVIII) es pot constatar l’abandonament de la vila fortificada per donar pas als tallers de producció de vidre i els forns i obradors de terrissa.

Comentaris
To Top