Ciutat

Els ADF es preparen per a un estiu “molt complicat”

L’Agrupació de Defensa Forestal de Sabadell  va donar el tret de sortida, ahir divendres, a la campanya de prevenció contra incendis d’aquest estiu. Un punt de partida, però, que excepcionalment, en aquest 2022, s’ha hagut d’actuar més aviat del previst davant els episodis continuats de sequera –un episodi anticiclònic perllongat va deixar la ciutat sense cap precipitació durant més de dos mesos– que s’han produït des de principis d’any i que ha augmentat el risc d’incendi. Les tasques de vigilància al llarg del passat mes de maig han estat habituals i avui en dia ja s’ha actuat en dos incendis, tots ells aquesta mateixa setmana: “Enguany som prop d’una trentena de voluntaris. Dilluns vam tenir el primer incendi de la temporada, a la zona de Can Jonqueres, en una zona de difícil accés, a la llera del riu Ripoll, en una àrea de 500 m2”, explica el Jordi Gil, sotscap d’operacions de l’ADF de Sabadell.

ADF de Sabadell fent tasques de prevenció al rodal / VICTÒRIA ROVIRA

ADF de Sabadell fent tasques de prevenció al rodal / VICTÒRIA ROVIRA

Amb l’Agrupació al 100% mobilitzada, i a les portes de l’estiu, coincidint amb les dates de Sant Joan, les previsions són pessimistes davant el que es considera un estiu de màxima alerta: “A curt termini pinta malament. Fins al dia 20 no es preveu cap precipitació, amb temperatures superiors als 30 graus. En altres anys, s’arribava a aquestes dates amb algun episodi de pluja previ, però enguany tot està molt sec. Ens fa estar temerosos amb el perill que comporten els petards”, assegura Gil.

Si l’escenari en aquest mes de juny no convida a l’optimisme –s’espera que la tendència es mantingui durant els mesos de juliol i agost–, cal afegir-hi l’inici del període de la sega del blat. Unes tasques agrícoles que fan augmentar el risc d’incendi en zones pròximes als camps de conreu, especialment, entre Sabadell i Polinyà, on es concentren la gran majoria d’ells. Per tal de minimitzar-ne el risc, des de l’ADF es fa un seguiment de tots aquells camps que amb l’arribada de Sant Joan encara no han estat segats, augmentant-hi la vigilància: “Si el camp està segat, ens ajuda a parar l’avenç del foc, però si encara no s’ha segat, cal prestar-hi més atenció. L’any passat, dins el terme municipal de la ciutat, es van cremar prop de quatre hectàrees, la majoria foc agrícola”.

La zona nord de Sabadell, compresa entre Castellarnau i Torre-romeu és la més ‘conflictiva’ en un estiu que “serà el més complicat de tots, amb més actuacions i en superfície d’actuacions, almenys, des del 2015, l’any que vaig començar a formar part de l’ADF”, preveu el sotscap de l’Agrupació.

Comentaris
To Top