Vallès

El parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac compleix 50 anys

Aquests últims mesos s’està treballant en una nova ampliació dels límits del parc

Imatge d'arxiu del parc natural

El parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac està d’enhorabona. L’espai, una superfície de més de 13.600 hectàrees que pertany a 12 municipis, celebra aquest any el seu cinquantè aniversari. Es tracta del primer parc natural que es va aprovar a Espanya després de la creació el 1918 dels primers parcs nacionals de Covadonga i Ordesa. A més, és el primer dels espais naturals de la província de Barcelona protegit per un pla especial promogut i gestionat per la Diputació de Barcelona, que va impulsar la seva protecció a partir del 1969 pels valors singulars del paisatge i per evitar-ne la urbanització. L’efemèride se celebrarà al novembre en la X Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Actualment, el parc és un dels 12 espais de la Xarxa de Parcs Naturals que gestiona l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.

Dotze municipis

Format pel massís de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac, i amb la Mola (1.103 metres) i el Montcau (1.056 metres) com a cims emblemàtics, el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac compta amb una superfície protegida de 13.694 hectàrees.

La superfície es reparteix entre dotze municipis: Granera, Monistrol de Calders, Mura, Talamanca, el Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Vicenç de Castellet, Castellar del Vallès, Matadepera, Rellinars, Sant Llorenç, Terrassa i Vacarisses.

Aquests últims mesos s’està treballant en una nova ampliació dels límits del parc natural. Diverses ciutats, entre elles Terrassa, han sol·licitat ampliar el seu perímetre de protecció.

Fa uns dies, l’incendi al Pont de Vilomara i Rocafort va cremar més de 460 hectàrees de l’àmbit del parc, que va patir el pitjor episodi l’any 2003 amb el foc que va afectar la zona. Aleshores, es van cremar més de 4.500 hectàrees -unes 1.500 dins l’espai protegit- i va deixar cinc morts d’una mateixa família en una masia de Sant Llorenç Savall.

Comentaris
To Top