Ciutat

S’han de vacunar de la ràbia els animals domèstics?

A Sabadell, segons dades d’aquest any, hi ha 13.095 gossos, 1273 gats i 10 fures registrats

Un gos a la protectora de Sabadell, en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

La vacunació contra la ràbia dels animals de companyia, fins ara voluntària, podria passar a ser obligatòria a Catalunya, segons va anunciar aquest dimecres la responsable de Prevenció en Salut Animal de la Generalitat, Núria Ribas. En una seva intervenció en la taula rodona organitzada des del Col·legi de Veterinaris de Catalunya, va explicar que a la tardor es farà una consulta pública i, si és favorable, es tiraria endavant la vacunació obligatòria de gossos i a valorar per gats i fures.

Això suposaria que tots aquests animals s’haurien de vacunar contra la ràbia. Aquest dimecres, es va celebrar el Dia Mundial contra la Ràbia. A Sabadell, segons dades d’aquest any, hi ha 13.095 gossos, 1273 gats i 10 fures registrats. Tots ells, haurien de rebre la vacuna.

Tot i ser un virus pràcticament inexistent, l’obligatorietat es posa sobre la taula perquè el risc que el virus circuli ha augmentat. La ràbia és endèmica a diversos països com Ucraïna, d’on han arribat refugiats els últims mesos amb les seves mascotes.

Què implica la ràbia?

La ràbia és una zoonosi (malaltia que es transmet d’animals a éssers humans) causada per un virus de la família Rhabdoviridae, gènere Lyssavirus. A dia d’avui, comprèn tretze virus o genotips diferents.

El virus de la ràbia infecta animals domèstics i salvatges. Els gossos són els principals hostes i transmissors de la ràbia, encara que també en són hostes altres animals salvatges com ara guineus, ratpenats, fures i felins.

Aquest virus es transmet a les persones mitjançant el contacte amb la saliva infectada (mossegades i esgarrapades). A mesura que es propaga pel sistema nerviós central es produeix una inflamació progressiva del cervell i la medul·la espinal que acaba provocant la mort.

Segons l’Aliança Global per al Control de la Ràbia (GARC, per les seves sigles en anglès), s’estima que la ràbia causa cada any 59.000 morts arreu del món, principalment a Àfrica i Àsia. A Europa, ha provocat algunes morts en països d’Europa de l’Est, a causa de la transmissió d’animals salvatges (guineu vermella) o domèstics (gossos i gats).

Comentaris
To Top