Ciutat

La Hermandad Virgen de Gracia celebra el XIX dia d’Archidona

dia d'archidona
Unes 200 persones han assistit als actes organitzats per l'Hermandad / Victor Castillo

La Hermandad Virgen de Gracia ha celebrat aquest diumenge el seu tradicional dia d’Archidona. I ho ha fet com sempre, a la Parròquia de Sant Roc al barri de Can Puiggener. La jornada ha constat d’una missa, un dinar popular, balls andalusos i parlaments. La missa ha estat en honor a la Verge de Gràcia, celebració acompanyada del Coro Rociero de Badia que ha posat la nota musical als primers actes de la jornada.

dia d'archidona

El local de l’Hermandad s’ha omplert per gaudir de la celebració / Victor Castillo

El plat fort, mai millor dit, ha estat l’Olla con Pringa, un plat tradicional de la localitat malaguenya. Porta 70-80 kg de porc i gall d’indi, 25 de cigrons, 100 litres d’aigua, 10 kg de mongetes i 50 de patates. “És un plat molt contundent, surt menjar per 300 persones” ha explicat Loli Giménez membre de l’Hermandad. Per preparar l’olla han estat des del divendres netejant la carn i durant la jornada s’han començat a bullir els ingredients a les 6 del matí.

Des de l’Hermandad també han volgut destacar la logística que precedeix l’acte: “A part del menjar també s’han de prepar les taules, són gairebé 500 plats que cal netejar, però un cop està tot llest ens compensa”, ha afegit Loli. “Per nosaltres és una gran festa com d’inici de curs on ens tornem a reunir tots i recordem els nostres orígens o vinculació amb el poble d’Archidona”.

dia d'archidona

L’olla es comença a preparar a les 6 del matí / Victor Castillo

La cita també té una part institucional emotiva. “Ve l’alcaldessa d’Archidona i fem una unió per celebrar aquesta diada, després fem uns balls que preparem exclusivament per l’ocasió”, ha comentat Vicky López, professora de ball i organitzadora. L’acte, que ha acollit unes 200 persones, és possible gràcies als voluntaris, “Cada cop costa més trobar-ne, sort en tenim de les classes de ball on captem nous simpatitzants” ha afegit.

La celebració de l’Olla Pringa no és l’únic esdeveniment gastronòmic de La Hermandad. Durant les festes nadalenques l’entitat també prepara un ‘Cocido‘ típic de la zona de Màlaga. “És una escudella més densa, ja que porta moltes parts del porc. Qui la tasta repeteix”, ha argumentat Loli.

Comentaris
To Top