EDITORIAL

El ritme de l’economia

Ahir va ser un dia de xifres macroeconòmiques. La publicació de l’Índex de Preus al Consum (IPC) corresponent a octubre mostra que la inflació ha donat un cert respir: +7,3% al conjunt de l’Estat, 1,6 dècimes menys respecte al mes de setembre, quan es va situar en el 8,9%. Aquesta és la xifra més baixa des de principi d’any, la qual cosa indica que algunes mesures –com la pujada dels tipus d’interès– estan tenint efecte.

Hi ha una dada menys encoratjadora. Ahir mateix, l’INE va publicar la dada del PIB del tercer trimestre de l’any, i mostra que l’economia espanyola amb prou feines va créixer un 0,2% malgrat la temporada estiuenca. Les dades macroeconòmiques ens indiquen que, de moment, no ens trobem en una recessió tècnica. No obstant això, organismes com Funcas i Airef mantenen que és probable que l’economia entri en aquesta situació entre finals del 2022 i principis del 2023.

Ara, abans que això passi, és el moment de prendre totes les mesures per a pal·liar l’augment de preus per a les famílies i les empreses. Totes les administracions han de respondre i anticipar-se a les conseqüències que tingui la inflació a mitjà termini.

Comentaris
To Top