Ciutat

ERC reivindica el 25-N amb l’obra ‘Zapatos Rojos’ al Parc de Catalunya

La posada en escena dels republicans simbolitza l’espai que ocuparien les 111 dones a Catalunya que han estat víctimes de feminicidi

'Zapatos Rojos', d'ERC Sabadell / VÍCTOR CASTILLO

El grup municipal d’ERC ha omplert el pont del Parc de Catalunya de Zapatos Rojos, en rèpica a l’obra de l’artista mexicana Elina Chauvet, per commemorar el 25-N. La posada en escena dels republicans simbolitza l’espai que ocuparien les 111 dones a Catalunya que han estat víctimes de feminicidi des que existeixen aquests registres oficials, l’any 2009.

“És l’espai que ocuparien aquestes dones”, exposava ahir la portaveu adjunta d’ERC a l’Ajuntament, Èlia Soriano-Costa, durant l’exposició que va organitzar el grup municipal a Sabadell, en el marc del Dia Internacional Contra la Violència vers les Dones. “Hem de fer visibles les violències i ho fem des del govern català i les administracions on tenim responsabilitats”, deia.

La regidora republicana destacava que el grup nacional ha creat la Secretaria de Feminismes que “han fet visibles” polítiques com ara permisos menstruals, efectes secundaris del medicaments o retribució de les cures, entre d’altres.

Zapatos Rojos ERC Sabadell

‘Zapatos Rojos’, d’ERC Sabadell / VÍCTOR CASTILLO

De la seva banda, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, també ha reivindicat la importància d’eradicar aquestes violències: “És una xacra social que no aconseguirem eliminar si no anem a totes i la considerem una qüestió d’Estat prioritària”, va expressar ahir la sabadellenca. De fet, segons l’ONU, la principal causa de mortalitat de les dones entre 15 i 44 anys és la violència masclista.

“Ara es denuncia més”

Enguany, a Catalunya, s’han produït 11 feminicidis: “Ja és l’expressió màxima de la violència masclista, però abans ha hagut violència psicològica, econòmica, sexual, vicària…” va enumerar Focadell. D’altra banda, també s’han denunciat un 51% més de casos a Catalunya que l’any 2021: “Ara es denuncia més, això ho atribueixo a la conselleria de Feminismes que ho treballa. I s’ha conscienciat a denunciar aquestes conductes”, deia l’expresidenta del Parlament. Així i tot, sosté que el que denuncia “és el mínim”. Forcadell remarcava que “hi ha moltes més agressions, abusos i assetjaments dels que es denuncien”, apuntava.

Les consignes de llibertat i respecte a la dona van tenir lloc a un escenari insòlit, amb Zapatos Rojos com a escenari. Es tracta d’un símbol internacional i un projecte que promou la no-violència a les dones. Es tracta d’un projecte d’art col·laboratiu.

Comentaris
To Top