Oci i cultura

Montse Sanfeliu guanya el premi Gaudí per ‘Los renglones torcidos de Dios’

Montse Sanfeliu guanya un premi Gaudí gaudi

La sabadellenca s’endú el guardó per millor maquillatge i perruqueria a ‘Los renglones torcidos de Dios’

Montse Sanfeliu (esquerra), en rebre el premi

La 15a edició dels premis Gaudí ha regalat una alegria a Sabadell. La reconeguda cineasta Montse Sanfeliu ha guanyat el guardó per la seva feina de maquillatge i perruqueria a Los renglones torcidos de Dios, del director sabadellenc Oriol PauloUna distinció que comparteix amb Carolina Atxukarro.

En recollir el premi a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya, la sabadellenca ha donat les gràcies a l’equip de la pel·lícula i també a la seva família: “Gràcies per ser la meva llum i acompanyar-me sempre”. Entre l’equip, es troben dos sabadellencs més, Carmina Camps i Samuel Fernández,  a qui ha reconegut la feina.

Sanfeliu, que és membre de l’Acadèmia del Cinema Català, optava a un premi Gaudí per partida doble, ja que també estava nominada per la seva participació a Malnazidos juntament amb Jesús Martos, dirigida per Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro. Les altres pel·lícules nominades en la mateixa categoria eren Un año, una noche i Pacifiction.

Amb el d’aquest diumenge, la maquilladora suma el seu primer premi Gaudí, tot i que l’any 2016 va treballar a l’equip de maquillatge i perruqueria del film Ningú no vol la nit, d’Isabel Coixet, que va obtenir el guardó i un Goya.

Precisament, aquest any podria guanyar el seu primer premi Goya, a la gala que se celebrarà l’11 de febrer al Palau de Congressos i Exposicions FIBES de Sevilla, Andalusia. Hi està nominada per Los renglones torcidos de Dios.

Montse Sanfeliu a ‘Los renglones torcidos de Dios’

Sense una caracterització excel·lent a través del maquillatge i la perruqueria, les pel·lícules perden versemblança i la interpretació dels actors es devalua. A Los renglones torcidos de Dios, la feina de Sanfeliu ha estat ingent. Havia de treballar amb 12 actors amb un pes principal i prop de 180 figurants.

A més, Bárbara Lennie, com a actriu principal, transforma la seva aparença al llarg de la trama, amb l’entrada a l’hospital psiquiàtric com a punt d’inflexió. “Portem el personatge des de la màxima sofisticació fins a la decadència total”, apuntava Sanfeliu a través de la productora del film, Nostromo Pictures.

Montse Sanfeliu a 'Los renglones torcidos de Dios'

Montse Sanfeliu a ‘Los renglones torcidos de Dios’

En la feina de maquillatge i perruqueria, hi ha diferents fases. Abans que res, Sanfeliu ha d’investigar. A Los renglones torcidos de Dios va haver-se d’informar sobre els hospitals psiquiàtrics de finals dels anys 80 per caracteritzar els personatges de la forma més fidedigna possible. Cada detall és important: “Necessitava saber què passava amb les dents dels interns, cada quant se les rentaven, si es tallaven els cabells i com ho feien…”, explicava la cineasta en una entrevista a Diari de Sabadell.

Després, cal definir els looks amb el director, fer les proves amb els actors i testejar els resultats davant la càmera. Per exemple, Sanfeliu va fer “cabell a cabell” la perruca que va utilitzar l’actor Eduard Fernández al film. A l’hora de rodar, cal coordinar tot l’equip.

Comentaris
To Top